Graver i forhistorien

GRAVD OPP: Oddvar Glidje og Birkenes idrettslag ble overrasket da gravemaskinene inntok Birkenesparken. Nå ber de om at kommunen hjelper til med å etablere ny gressmatte. FOTO: Terje Modal

Uten å informere idrettslaget ble fotballbanen gravd opp. Kommunen beklager kommunikasjonssvikt.

– Dette kom helt overraskende på oss. Skulle vi hatt turnering denne uka, eller store arrangement som krever parkering, ville det vært krevende for oss, sier leder Oddvar Glidje i Birkenes idrettslag.

Onsdag kunne han konstatere at store gravemaskiner hadde inntatt idrettsparken på Birkeland. Ingen i idrettslaget visste hva som skjedde, men en arkeolog på stedet kunne fortelle om arkeologiske utgravinger i regi av fylkeskommunen.

– Kommunikasjonen har ikke vært god nok, og det beklager vi. Uansett hvem som skal grave, så må idrettslaget få beskjed. De skal selvsagt bli informert når noe slikt skjer, sier samfunnsutviklingssjef Halvor Nes i Birkenes kommune.

Krav om undersøkelser

Gravingen ble nemlig tema da formannskapet møttes onsdag. Som mange andre har Geir Colbjørnsen (KrF) observert en 20 tonns gravemaskin på gressmatta. Nes forklarer at det har blitt strengere regler for når og hvor det skal graves og gjøres arkeologiske undersøkelser. Det er kommunen som er grunneier, og fylkeskommunen har varslet kommunen om gravinga.

– Vi har en reguleringsplan gående i området, og fylkesmannen har krevd arkeologiske undersøkelser etter kulturminneloven, sier Nes.

Det er detaljregulering for idrettsplassen, Grødebekken og Uldal fabrikker som utløser kravet om arkeologiske undersøkelser. I en prosjektplan sendt Birkenes kommune i juli framkommer det at undersøkelsene koster rundt 230.000 kroner.

SØKESJAKT: Det er etablert mange og lange søkesjakter på fotballbanen. Også grusbanen, som i dag brukes til parkering, vil bli undersøkt. Foto: Terje Modal

Ser etter bosettinger

Ut fra kjente kulturminner i nærheten som dateres til jernalder og eventuelt tidligere perioder, så vil registreringen konsentrere seg om to forhold:

  • Søk etter spor i undergrunnen etter forhistoriske bosetningsanlegg som kan omfatte stolpehus, grophus, innhegninger, ildsteder, kokegroper, håndverksplasser, fossile dyrkningslag med mer.
  • Søk etter graver fra jernalder da det er kjent slike i direkte nærhet til planområdet.

Registreringen gjennomføres med maskinell søkesjakting, det vil si arkeologisk registrering ved hjelp av gravemaskin på utvalgte steder i planområdet. Ved å fjerne matjorda vil en søke etter ulike typer kulturminner som fremstår som nedgravinger i undergrunnen.

Det vil bli gravet søkesjakter systematisk over planområdet. Søkesjaktene er cirka 3 meter brede og graves med cirka ti meter mellomrom. Matjordslaget skrapes av ned til toppen av undergrunnen, slik at gravedybden i denne saken er trolig maksimalt mellom 30 til 50 centimeter, heter det i planen.

Må sås på nytt

– Det at lovverket krever at man gjør undersøkelser her er noe merkelig. Massene på området har jo blitt flytta mange ganger, og de graver jo ikke dypt nok til komme under tilkjørte masser, sier Glidje til Birkenesavisa.

Han forteller at utgravingen vil føre til lite problemer for idrettslaget ettersom Svalandsgubben er unnagjort, og fotballgruppa avslutta sesongen med flomlysturnering forrige uke.

– Gressbanen kan ikke bli sådd før våren igjen, så når den er klar for bruk er ikke godt å si. Vi får bare se det positive i dette, og det er at vi får en helt ny gressbane, sier han, og forklarer:

– Det nytter ikke å så opp kun de områdene som er gravd opp, hele banen må sås på nytt. Den kostnaden må noen andre ta.