Fornøyd med kartlegging

FORNØYDE: Ordfører Anders Christiansen (Ap) og Eons stedlige representant Kjell Rune Nakkestad er tilfreds med innholdet i naturmangfoldsrapporten.

Siste rapport på plass. Nå venter ordføreren og Eon på departementet.

– Det er godt å få alt på plass, for nå er det som skal utredes i boks, og vi venter på svaret fra Olje- og energidepartementet (OED), sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Mandag kalte han og Kjell Rune Nakkestad fra Eon inn til pressekonferanse på kommunehuset. I konsesjonsvilkårene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lå det et krav om at en eldre konsekvensutredning skulle oppdateres med en ny rapport om naturmangfoldet på Bjelkeberg og Oddeheia.

Rapporten som nå legges fram er altså avgjørende for at Eon skal kunne få tillatelse til å bygge vindkraft i Birkenes. Både ordføreren og Nakkestad mener innholdet er positivt for et eventuelt vindkraftverk på de to heiene.

Ingen hindring

– Rapporten bør ikke legge hindringer for gjennomføring av prosjektet, og det er jeg glad for. Det er mulig å lage veier, og plassere vindturbinene slik at de mest verdifulle områdene ikke blir berørt, sier Christiansen.

Det er Gunnar Kristiansen og Geir Frode Langlo som har befart planområdet i Birkenes i løpet av to dager i mai, og to dager i august. De har registrert fem regionalt verdifulle naturtyper av gammelskog, rik boreal løvskog og edellauvskog i området, og fem mindre og lokalt verdifulle lokaliteter.

– Vi har hele tiden trodd det er mulig å etablere en vindpark i Birkenes uten å tråkke oppi områder som er vanskelige. Det har vært Eons intensjon, og det er godt å få dette bekreftet, sier Nakkestad.

Unngår områder

Han påpeker at rapporten viser at det er mulig å ta hensyn til naturmangfoldet på Bjelkeberg og Oddeheia. Både kommunen, grunneiere og NVE vil ha en representant med i det videre arbeidet med å planlegge hvor de ulike installasjonene skal plasseres, om OED bekrefter NVEs konsesjon.

– Det er ikke bestemt hvor internveiene skal ligge, og vi tar hensyn til naturmangfoldet når dette skal planlegges. For adkomstveiene fra offentlig vei og inn til vindparken er det ikke noe kjent konflikt med naturmangfoldet, sier Nakkestad, og legger til:

– Rapporten viser til noen områder hvor det foregår leik for storfugl. Det er ingen grunn til at vi skal berøre slike området, så det tar vi hensyn til.

Svar før vinteren

Nakkestad forteller at Eon ikke må gjøre noen vesentlige endringer som følge av den nye rapporten. Dersom rapporten hadde avdekket noe helt uventet, ville NVE kunne ha trukket konsesjonen til Eon, ettersom konsesjon er gitt med forutsetning av at det utarbeides en naturmangfoldsrapport.

– Disse to som har utarbeidet rapporten regnes som noen av de beste i landet. Reglene er jo slik at det er Eon som skal betale og er oppdragsgiver for rapporten, men NVE stiller krav til utførelse. Det er litt som revisjon, man har tillit til revisjonen, selv om oppdragsgiver betaler, sier han.

I september var blant annet han og Christiansen i Oslo for å besøke politisk ledelse i OED. Der fikk de vite at statsrådbytte ikke fører til økt saksbehandlingstid, og at departement fortsatt regner med å avgjøre klagebehandlinga i løpet av høsten.