Vil møtes på kvelden

MER PÅ DAGTID: Varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) vil gjerne ha kommunestyrets møter på dagtid. Ordfører Anders Christiansen (Ap) vil gjerne ha formannskapets møter på dagtid. Ingen av dem får viljen sin. Her med Geir Colbjørnsen (KrF) under formannskapsmøtet onsdag.

Ønsker ikke politiske møter på dagtid, som koster 456.000 kroner ekstra.

– Jeg synes det er synd at det skal bli så dyrt, men det er helt feil at alle skal ha kompensasjon for tapt arbeidsinntekt. Det er mange pensjonister, og offentlige ansatte har rett til permisjon for politisk arbeid. I Åmli får de det til, og da bør vi også klare det, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Det var Martin Konstali (Frp) som før sommeren spurte ordføreren om det ikke lot seg gjøre å gjennomføre kommunestyrets møter på dagtid. Nå har administrasjonen sett på saken, og funnet ut at det koster 456.000 kroner i året. På bakgrunn av dette anbefaler rådmannen å fortsette med møter på kveldstid.

Forutsetningen for kostnadsberegninga er at samtlige representanter er yrkesaktive i en heltidsstilling. Rådmannen regner med tapt arbeidstid på 7,5 timer per møte, og en gjennomsnittlig timelønn på 304 kroner.

– Jeg er offentlig ansatt, men synes det er en uting å søke permisjon for politiske møter. Mannen min driver privat, og han kunne ikke vært politiker dersom det var møter på dagtid, sier Vibeke Tobiassen (Ap) i formannskapets møte onsdag.

Liten endring

I dag holdes kommunestyremøtet på kveldstid, mens formannskapet og planutvalget begynner på ettermiddagen. Tjenesteutvalget har også sine møter på kveldstid. I kommunene rundt Birkenes er det kun Froland og Evje og Hornnes som har kommunestyremøter på dagtid. Motsatt er det bare Birkenes og Grimstad som har formannskapets møter på ettermiddagen, og ikke fra morgenen.

– Det er en fordel med formannskapet og planutvalget på dagtid. Da kunne vi fått tid til å grundigere gå inn i prosjekter, og vi kunne reist mer på befaring. Vi kunne gjort en mye grundigere jobb med bedre tid, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Flertallet i formannskapet vil derimot ha det slik det er i dag, bortsett fra for tjenesteutvalget hvor dette fra neste valgperiode skal starte klokka 18.00 mot 17.00 i dag. For øvrig er det beregnet at formannskapsmøter på dagtid vil koste 145.920 kroner i året.

Stramme inn

– Jeg ser ikke behovet for møter på dagtid. Vi kan nok stramme inn litt tidsmessig, dersom det er ønskelig. I denne perioden har det vært lange møter, men ikke noe særlig vanskeligere saker, sier Gunnar Høygilt (H), og legger til:

–  Det er kanskje litt råflott å ha formannskapet og planutvalget på dagen, og bruke en hel arbeidsdag på dette. Jeg ville heller brukt pengene på mer til de som sitter som folkevalgte.

Rådmannen har i sin utredning kun sett på det økonomiske aspektet, og ikke vurdert om møter på dagtid kontra ettermiddags / kveldsmøter er et viktig tiltak for å kunne rekruttere innbyggere fra alle aldre, livsfaser, kjønn og samfunnslag.