Sår tvil om stesslidelse

ALTERNATIV ÅRSAK: Kommunens advokat, Øyvind Renslo, peker på en alternativ årsak til kvinnens psykiske problemer. Han mener PTSD-diagnosen ble stilt veldig seint.

Mener andre forhold enn mobbing kan påvirke saksøkers psykiske helse.

– Fram til sjette klasse er det ikke dokumentert mobbing. I syvendeklasse har det forekommet mobbing, men dette ble tatt tak i fra skolens side. På slutten av dette året fortalte hun helsesøster at hun trivdes på skolen, sier KS-advokat Øyvind Renslo.

I samtale med helsesøster forteller skoleeleven i syvendeklasse at hun plasserer seg på syv i en skala fra én til ti om hvor godt hun trives på skolen. Renslo påpeker at det heller ikke i åttende- og niendeklasse er dokumentert mobbing gjennom samtalene med skolen.

– I tiendeklasse følte hun seg ikke tilstrekkelig inkludert, men det kan skyldes andre forhold enn mobbing. Det er ikke nødvendigvis ondsinnet oppførsel som ligger bak, sier Renslo.

Selve hovedspørsmålet

Han anser spørsmålet om det forekom mobbing som første hovedspørsmål i rettssaken som nå pågår i Kristiansand tingrett. Den tidligere skoleeleven har saksøkt kommunen for et millionbeløp. Kommunen avviser søksmålet. Andre hovedspørsmål dreier seg om hvorvidt det foreligger en skade.

– Den rettsoppnevnte sakkyndige påpeker i sin rapport at omtrent ingen punkter for posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er oppfylt. Vi mener det ikke foreligger en skade som følge av mobbing, sier han.

Renslo påpeker at mobbing ikke er nevnt i noen helsejournaler før kvinnen er 17 år, og har flytta til en annen del av landet. Kvinnen tok videregående skole på en internatskole utenfor landsdelen.

Sein diagnose

– Legger man til grunn at det var mobbing i syvendeklasse, så kommer ikke PSTD-diagnosen før fem år senere. Normalen er at symptomene visers allerede innen seks måneder, men det finnes unntak, sier kommunens advokat i retten.

Han heller mot at utredningene viser at saksøker har ADHD og en utviklingsforstyrrelse. Kvinnen som nå er i 20-årene har ikke ønsket å utredes for denne diagnosen. Det må hun tåle spørsmål om både fra kommunens forsvarer, og rettens administrator Elin Moseidjord.

– ADHD har aldri vært et tema verken på skolen eller i behandlinga. En jeg gikk i klasse med hadde ADHD, så det er ikke noe ukjent, sier kvinnen.

– Hvorfor vil du ikke utredes for dette, spør Moseidjord.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i en slik diagnose i det hele tatt. Mine psykiske plager er forårsaket av ti år med mobbing, sier kvinnen.

Overbevist om årsak

På spørsmål om hvorfor hun ikke bare vil ta utredninga, og lukke den døra, så svarer hun at hun er overbevist om at plagene hennes skyldes PTSD, og ikke ser noe behov for en ADHD-utredning.

– Det var veldig vanskelig på skolen alle de årene jeg gikk der. Jeg var i stor grad utsatt for daglig mobbing, og jeg var redd for å gå på skolen. Jeg opplevde gjentatte ganger å ikke bli tatt på alvor av voksne, sier hun.

Etter hvert lærte hun seg at det var lurt å være først ut i friminutt, og sist inn. Da ble hun mindre utsatt, forteller hun. På skolen ble ifølge forklaringa hennes fiolinen ødelagt, sekken spyttet nedi og penalhuset tømt. Passeren ble brukket og nista gjemte mobberne.

– Jeg kan ikke huske å være klar over foreldremøtet som rektor kalte inn til, men det hjalp i hvert fall ikke. Heller ikke jentegruppene virket, og skapte egentlig mer mobbing, sier hun.

De gangene hun sa fra til noen voksne, opplevde hun mer mobbing som gjengjeldelse. Foreldrene fikk beskjed etter hvert, av samme årsak. Hun var redd for mer mobbing dersom hun sladret.