Røyland årets lokalmatgründer

HEDER: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen er årets lokalmatgründere. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

Erna Solberg fikk æren av å dele ut prisen til årets lokalmatgründer, Røyland gård, under dyrskuen på Seljord.

– Jeg er utrolig stolt over å denne prisen. Det viktigste er kanskje at så mange har stemt på oss og gitt oss denne annerkjennelsen. I tillegg er vi blitt heiet frem av andre lokalmatprodusenter og det gjør meg ekstra takknemlig, sier Gunnar Sagstuen i Røyland gård i en pressemelding.

Gründeren har sammen med kona Pernille Vea bygget opp en bedrift med flere ansatte som blant annet sørger for at blåbær og krekling blir til syltetøy og utnytter naturens spiskammer på en bærekraftig måte. Syltetøyet blir nå solgt i blant annet 83 Meny-butikker, til stor glede for lokalmatentusiaster i Norge.

Spesielt syltetøyet som tilbehør til ost, har blitt veldig populært, skal vi tro kjedens representant. Meny er også sponsor av kåringa Årets lokalmatgründer.

ÅRETS VINNER: Røyland gård er årets lokalmatgründer. Her får de overrakt prisen av statsminister Erna Solberg under dyrskuen i Seljord. Røyland gård er representert med Pernille Vea, Gunnar Sagstuen og barna Sigurd og Johanne. Foto: Trude Elisabeth Henrichsen

50.000 kroner

Røyland Gård er en fantastisk representant for alle de lokalmatprodusentene som gjør Norge til et rikere matland. Vi i Meny jobber hver dag for stort utvalg og heier på driftige produsenter som bidrar til økt matglede og god norsk mat. Jeg gleder meg også over at dette er en bedrift som har orden på økonomien og skaper arbeidsplasser i nærmiljøet, sier kategoridirektør Einar Gundersen i Meny.

Som vinner av prisen stikker Røyland gård av med 50.000 kroner, i tillegg til en hel del oppmerksomhet, heder og ære. Det er fjerde gang prisen deles ut, og blant de alle nominerte har seks gründere i sommer blittt plukket ut, og presentert i avisa Nationen. Fra 20. august til 9. september har det vært åpent for publikum å stemme fram sin favoritt. Det er en mulighet nesten 10.000 har benytta seg av ifølge pressemeldinga.

Seier for laget

– Dette er kjempestort. Dette betyr ubeskrivelig mye for oss. Det er utrolig mange matprodusenter rundt om i landet. At vi vinner, kan vi nesten ikke tro. Jeg er veldig glad for at alle tre generasjonene som bor på gården var med under prisutdelingen for dette er virkelig en lagseier. Det er mange som står på, sier Pernille Vea til Agderposten.

Prisen ble overrakt av statsminister Erna Solberg som understreket vinnerens nære forhold til naturen og deres evne til å utnytte gårdens ressurser på en meget god måte. Statsministeren ser ut til å sette pris på at Røyland bruker utmarksressurser på en god måte.

– Dere lager nisjeprodukter som både er smakfulle og godt designet. I flere år har dere hatt en solid posisjon i egen bygd hvor dere bidrar med entusiasme i regionen. Dette er en vinner som har hatt fokus på å utnytte egne utmarksressurser på en bærekraftig og god måte, sier Solberg.