Må planlegge badeanlegg

KIRKEKILEN: Sandvolleyballbanen i Kirkekilen på Herefoss.

Kommunen ga tillatelse. Så satte Fylkesmannen foten ned. Nå må det lages plan for badeanlegget i Kirkekilen på Herefoss.

– Det er uheldig at vi behandlet denne saken før Fylkesmannen kom med sin uttalelse. Hadde vi ventet, kan det hende Herefoss utvikling allerede var i gang med en plan for området, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

I vår søkte Herefoss utvikling om å få etablere sandvolleyballbane, sandstrand og badeanlegg i Kirkekilen på Herefoss. I mai sa kommunens planutvalg ja til planene, med forutsetning at Fylkesmannen ikke har vesentlige merknader til tiltaket.

– Fylkesmannen har vært på ballen, og anbefaler at vi ikke gir dispensasjon. De mener det kan bli vanskelig, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Svært uheldig

For Fylkesmannens miljøvernavdeling har altså noen innvendinger mot prosjektet. De anser det helt nødvendig å utarbeide en plan for området.

– Fylkesmannen mener det er svært uheldig at vedtak fattes før uttalelser fra statlige og regionale myndigheter foreligger. Administrasjonen har videre påpekt at det er en del mangler i søknaden, og at dette gjør det vanskelig å gi en konkret anbefaling. Vi finner det også svært uheldig at det likevel tas en beslutning, når beslutningsgrunnlaget er mangelfullt, skriver Kirsten Marie Sødal hos Fylkesmannen, og legger til:

– I kommunens vedtak av 25. april, forutsettes det at Fylkesmannen ikke har vesentlige merknader til tiltaket. Av ovennevnte fremgår at vi har en rekke merknader til tiltaket, og vi ber derfor om at saken behandles på nytt i kommunen.

Godkjenner banen

Den nye behandlinga ble gjennomført i slutten av august. I løpet av sommeren er det anlagt sandvolleyballbane i Kirkekilen, men badeanlegget og sandstranda er satt på vent.

– Volleyballbanen var et strakstiltak. De fikk masser til denne, og var avhengig av å gjøre det i sommer, sier Christiansen.

I vedtaket av 30. august gir kommunen dispensasjon for å oppføre sandvolleyballbane. Resten av tiltakene må det utarbeides en plan for, slår planutvalget fast.

Hjelp til plan

– Herefoss utvikling sier de kan leve greit med dette vedtaket. Administrasjonen skal være behjelpelig med å utarbeide planene, slik at det ikke blir så store utgifter, sier Christiansen.

Akkurat når kommunen har tid til å prioritere planarbeidet på Herefoss, kan ikke ordføreren si. Planlegger Øyvind Raen forteller planutvalget at planavdelinga er rimelig pressa inneværende år.

Politikerne i planutvalget er bekymra for hvordan utarbeidelsen av plan for området påvirker Herefoss utkiling sin søknad om tippemidler til anlegger, men Raen kan berolige.

– Nå som sandvolleyballbanen er godkjent kan det søkes om tippemidler for dette anlegget, sier han.