Nei til IKEA-bom

FELLESFORSLAG: Arbeiderpartiets Linda Hye (t.h.) har ført fellesforslaget fra Ap, Høyre og Sp i pennen. Her med partifelle Vibeke Tobiassen.

Kommunestyret ber Kristiansand moderere seg, og kutte bompengestasjonene i Sørlandsparken.

– Vi støtter målet om nullvekst, men ser det som svært viktig at miljøpolitiske mål balanseres mot sosialpolitiske, distriktspolitiske og næringspolitiske hensyn. Det svært lite ønskelig med den utstrakte bruk av bompengefinansiering som foreslås, sier Linda Hye (Ap).

Hun fremmet torsdag kveld et fellesforslag fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet i bompengesaken. Birkenes kommune er høringsinstans når Kristiansand kommune og fylkeskommunene nå skal snekre sammen en ny bompengepakke i Kristiansand.

– Vi vil sterkt anbefale at bompengestasjonene i Sørlandsparken bortfaller, og i alle tilfeller må bomstasjonen ved IKEA ut av bompengeordninga, sier hun fra talerstolen.

Eliten skal redde miljøet

18 av kommunestyrets representanter samler seg rundt fellesforslaget. De som står utenfor er Fremskrittspartiet som vil si nei til hele pakka, og varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) som er positive til forslaget fra Kristiansand som er sendt ut på høring.

– Den politiske eliten i Kristiansand har funnet ut at de skal redde miljøet. De vil at vi som ikke har råd til elbil skal betale, for eliten selv kjører jo elbil. For oss i Birkenes blir det jo nå billigere å handle på Internett, enn å kjøre til Kristiansand. Vi må sette kong Furre på plass, og si nei til dette, sier Martin Konstali (Frp) under debatten.

Partifelle Odd Gunnar Tveit har også spisset blyanten før møtet, og slår i sedvanlig stil fast at han hater bompenger og ikke har noe til overs for nullvekst.

– Den privilegerte gjengen i rådhuset i Kristiansand minner om pampene i gamle Sovjet. De har sikkert gratis parkering, og gratis passering i bompengestasjonene. De skulle forsøkt å leve på ei industrilønn, for de bryr seg ikke om bompengesatsene går til himmels. Det er kun for å plage folk de gjør dette, sier Tveit.

Pisk for Birkenes

Det er altså kun varaordføreren som er positiv til forslaget fra Kristiansand. Hun mener det er dumt om Birkenes skal begynne å pirke borti en totalpakke som nå er lansert.

– Vi kan ikke bare se på Kristiansand helt isolert, for vi er med i areal- og transportplansamarbeidet (ATP) i Kristiansandsregionen, og må stille opp. Om vi kjører litt sjeldnere til Sørlandsparken, så blir vi ikke fattigere av det, sier Birkeland.

Det skjer uten gehør i kommunestyret eller eget parti. Geir Colbjørnsen (KrF) omtaler bompengepakka som pisk for småkommunene rundt, og en gulrot for Kristiansand.

– Forslaget fra Kristiansand er toppen av all grådighet. Det blir for vilt når en må betale for å komme inn for å handle. Jeg støtter fellesforslaget, og vi må prøve å begrense dette så godt vi kan, sier Petter Ross, tidligere i KrF, nå uavhengig.

Usikkert flertall

Birkenes kommune er kun høringsinstans i saken, og det er opp til politikerne i blant annet Kristiansand om de vil lytte til rådene fra nabokommunene. I bystyret i Kristiansand knaker det for øvrig i sammenføyningene. Tidligere har Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk venstreparti, Venstre og Senterpartiet vært enige om hovedlinjene i bompengepakka.

Onsdag ble det klart at Arbeiderpartiet etter et medlemsmøte vil utsette bompengepakka. Torsdag ble det gjennom Fædrelandsvennen klart at Sosialistisk venstreparti kan gå for det samme. Da er det ikke lengre flertall for den nye bompengepakka.