Avviser nabopraten

VIL VENTE: Senterpartiets Arnt Olav Furholt (t.h.) vil frede dagens Birkenes til 2020. Linda Hye (Ap) slår fast at partiet ikke ønsker noe ny runde med kommunesammenslåing denne valgperioden.

Sier foreløpig nei til naboprat, men kan være åpne dersom initiativet kommer fra andre.

– Vi får gjøre en bedre jobb i kommunestyret, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Onsdag sa formannskapet nei til den såkalte nabopraten med Lillesand og Grimstad om kommunesammenslåing. Det skjer etter at flere partier fremmet egne forslag, som i varierende grad avviser praten med de to kommunene.

– Vi har en gruppe som ikke er helt samstemte. Det er bra å ha et godt forhold til naboene, men jeg er usikker på om dette er starten på en prosess? Vi trenger ikke ta initiativ til en ny prosess om kommunesammenslåing, men om vi blir invitert inn, synes jeg vi skal si ja, sier Gunnar Høygilt (H).

Utsette til 2020

Når ordføreren sier han vil gjøre en bedre jobb i kommunestyret, er det knytta til avsteminga av de ulike forslagene. Formannskapet lyktes i liten grad å samles om ett forslag, selv om Senterpartiets forslag til slutt fikk ett 5-4-flertall over Høyres forslag.

– Det er for tidlig å innlede en ny sammenslåing. Vi bør se an kommunereformen, og tidligst begynne å tenke på dette høsten 2020. Jeg synes det er feil at vi skal legge føringer på et nytt kommunestyre som velges neste år, sier Arnt Olav Furholt (Sp).

I forrige runde, hvor Birkenes valgte å satse på K5 og spørre folket om så, var Grimstad negative til å i det hele tatt snakke med Birkenes. Odd Gunnar Tveit (Frp) mener lite har endret seg, og ser ikke noe poeng i en naboprat, dersom det er av ren høflighet Grimstad vil prate.

Spennende tanker

– Tveit er nok litt forutinntatt for jeg ser andre signaler. Ordføreren er absolutt ikke negativ, men en sammenslåing kommer ikke til å skje i 2020. Jeg synes selv denne nabopraten er spennende. Etter at K5 falt skal vi ikke banke på den døra igjen, og når de orienterer seg vestover, kan det være interessant for Birkenes å se østover, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

I samme møte vedtar nemlig politikerne at de er positive til at Nye Lindesnes går inn i samarbeidet Kristiansandsregionen. I saksutredninga slår rådmennene i Birkenes og Lillesand fast at en kommune bestående av de to blir for smått. Det synes Linda Hye ligner gigantonomien som ifølge henne herjet K5.

–  Vi har et årsmøtevedtak hvor vi sier nei til en ny runde med kommunesammenslåing, så i kan ikke stemme for denne nabopraten. Vi må ha gode relasjoner østover, og vi kunne hatt nytte av en naboprat, for ingenting hadde vært bedre enn økt samarbeid. Når det er snakk om sammenslåing kan vi ikke støtte dette, sier Hye.

Forslag mot forslag

Når det gjelder avsteminga i saken blir administrasjonens positive vedtak til sammenslåing først satt opp mot resten av forslagene. Administrasjonens faller da mot to stemmer.

Så blir Høyres forslag om å akseptere en invitasjon, men ikke invitere, satt opp mot Senterpartiets klare og tydelige nei. Da vedtas sistnevnte med fem mot fire stemmer.

Gunnar Høygilt (H), Nils Olav Eikenes (H), Anne Kari Birkeland (KrF) og Toril Espegren (KrF) stemmer for mindretallsforslaget. De to sistnevnte stemte også for administrasjonens opprinnelige forslag.