Ut på tur – aldri sur

TUR: Janne Johnsen fra Midt-Agder Friluftsråd og lærer Gunn Irene F. Kristiansen som ikke kan få fullrost initiativene fra Friluftsrådet.

Janne Johnsen sier hun har drømmejobben, og vil ikke bytte med noen.

Hun er prosjektleder og friluftsveileder i Midt-Agder friluftsråd, og tilbringer mange av dagene ute i det fri for å fremme folkehelsa.

– Vi prøver å legge til rette for friluftsliv både for barn, unge og voksne. Til grunn for trivsel ligger ofte mestring, det være seg både til lands og vanns, sier Johnsen til Birkenesavisa.

Akkurat denne formiddagen tar hun imot en skoleklasse ved gapahuken i Ogge.

– Det er jo fantastisk når friluftsrådet tilbyr oss sånne opplegg, og vi på Krossen skole i Kristiansand benytter oss av tilbudene hele året, sier Gunn Irene F. Kristiansen.

Gapahuk ved Ogge

Hun er lærer ved Krossen skole i Kristiansand, og kan ikke få gitt nok ros til alt som stelles i stand.

– Her i gapahuken har vi et opplegg med holmgang. Holmgang består av ulike aktivitetsstasjoner på Digesholmane med utfordringer for både hodet og kroppen. Aktivitetene kan brukes av alle, alene eller helst i grupper, og er laget spesielt for ungdomstrinnet, sier Johnsen, og legger til:

– Men mindre barn har også stor glede av det når voksne er med og veileder og hjelper litt.

Johnsen var for øvrig også var med på en heller fuktig nattmanøver da «Seek and find» ble arrangert for ungdommene i Birkenes forleden.

Halvåpen himmel

Gapahuken ved Ogge kan benyttes av hvem som helst. Privatpersoner og grupper kan leie området for en billig penge, og da er det også overnattingsmulighet – riktignok under halvåpen himmel. Men det er ikke å forakte særlig når fullmånen er på sitt beste.

– Men hvis grupper vil bruke stedet, må de nesten ringe å avtale. Kontaktinformasjon finnes på internett, sier Johnsen.

Hun har ikke noe imot at Birkenesfolk bruker stedet til utflukter på ettermiddagene.

– Dersom det skulle være opptatt går det jo an å finne et annet sted til ettermiddagskaffen, og fine steder er det jo nok av langs Ogge, påpeker hun.

Fire leirsteder

Ved Gåseflå i Vennesla er det lagt til rette for Rallarrunden som er en merket løype på 2,2 km med ulike hinder. Den er laget for unge på sykkel, men kan naturligvis også benyttes til fots.

Naturskole Donevannet er en del av Friluftsparken i Søgne. Dette er et stort, sammenhengende område med mangfoldige muligheter for aktivitet og læring.

Innerst i Donevann ligger friluftsrådets naturskoleleir. Her er det mange muligheter for trivsel, aktivitet, ro og læring. Lenkegjengen her skal lære ungdommene å samhandle. Her er det også lagt opp til kanoorientering med både kart og kompass på timeplanen.

Skibsvraget finner du i Helleviga i Søgne. Dette er et anlegg for fri utfoldelse for barn og unge i alle aldre, og her det maritime miljø i sentrum.

Nyter godt av rådet

Arbeidsfeltet til friluftsrådet er vidt. I samarbeid med kommunene og fylkeskommunen jobbes det blant annet med sikring av arealer for friluftsformål, tilrettelegging av friluftsområder, ulike turer og arrangementer og informasjon.

Friluftsrådet er medlem av Friluftsrådenes Landsforbund, som er samarbeids- og serviceorgan for Norges 27 interkommunale friluftsråd. Virksomheten finansieres ved hjelp av statlig- og fylkeskommunale bidrag, samt medlemskontingent fra medlemskommunene.

Birkenes kommune betaler omkring 40.000 kroner i medlemskontingent og ifølge Wenche Flaa Eieland hos kommunen er det vel anvendte penger.

– Friluftsrådet er veldig behjelpelige når vi vil ha noe gjort, og de har hjulpet oss med gapahuk ved Øygardstjenn ved skolen og ved Ogge. Dessuten er de involvert i skiløypene på Øynaheia og har flere ganger stilt seg i spissen for å introdusere friluftsliv for flyktninger og innvandrere i Birkenes, sier Eieland.

Hun nevner også at det for tiden samarbeides med friluftsplaner for Flakkeheia.

– De har både ekspertise og erfaring, som vi gjerne betaler litt for å få del i, slår Eieland fast, og oppfordrer Birkelandsfolk til å benytte gapahukene og ellers turområdene i Birkenes.