Ut med tunga

KOMMUNEOVERLEGE: Tidligere kommuneoverlege i Birkenes, Dagfinn Haarr.

Vil du leve lenge og godt, må tunga ut og pulsen stige.

– Forfall står for 70 prosent av det vi tror er aldring. Det er positivt, for de 70 prosentene er det naturligvis mulig å gjøre noe med, sier kommuneoverlege Dagfinn Harr.

I fem år har han hatt den tittelen i Birkenes, og nå har han tilsvarende rolle i Kristiansand. Forrige onsdag gjestet han seniormessa på Kommunehuset, som en av flere foredragsholdere. Harr var først ut, og skapte både latter og begeistring blant publikum.

– En stor andel av forfallet skyldes betennelser, som jo er en livsviktig funksjon for kroppen og helt avgjørende for overlevelse. Når man blir eldre får man som regel derimot en vedvarende betennelse i bakgrunnen, men det finnes heldigvis motgifter, sier Harr.

Fysisk aktivitet

Motgiften er primært fysisk aktivitet, forteller kommuneoverlegen, og han mener det ikke er nok å tilfredsstille menighetenes anbefaling om en litt aktivitet hver dag.

– Tunga må ut av munnen, og pulsen må opp. Det trenger ikke å være så fryktelig lenge, men benytt enhver anledning til å få tunga ut. Velg trapp foran heis, klipp plenen, måk snø og andre ting. Slike aktiviteter reduserer din biologiske alder, sier Harr.

Når det gjelder andre ting man kan gjøre for å få et godt og langt liv trekker han fram en rekke punkter. For eldre er det viktig med vaksine mot influensa og lungebetennelse. Alkohol er ikke noe sørlig for eldre, og ikke minst røyking bør man passe seg for. I motsatt ende anbefaler han eldre å pleie sosiale relasjoner. Både relasjoner i små grupper som familie og ektefeller, og i store grupper som lokalsamfunnet.

Politisk ønske

For kommunen, som arrangerer seniormessa, er hensikten å få fram hva slags tilbud som finnes til eldre både med tanke på sosiale og tekniske hjelpemidler.

– Den politiske trenden er jo slik at vi ønsker at de eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Da kan jo vi politikere spare penger, men det er jo selvsagt viktig å legge til rette for at folk faktisk kan bo hjemme. Ingen ønsker vel å bo lenge på sykehjem på sine eldre dager, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Sammen med helse- og omsorgssjef Bente Somdal åpnet han seniormessa. Hun er opptatt av gode løsninger og muligheter for de eldre.

Livskvalitet

– For mange betyr det økt livskvalitet å være selvstendig og styre sitt eget liv. Vi ønsker å legge til rette for dette, og treffe behovene til eldre best mulig, sier Somdal.

På hjemmesykepleiens egen stand kunne besøkende fylle ut kort hvor de skrev hva som er viktig for dem. Ordføreren og helse og omsorgssjefen har selv tenkt litt på hva som er viktig for dem når de blir eldre. Begge ønsker sosiale møteplasser på sine eldre dager.

– Når jeg blir eldre ønsker jeg at min sikkerhet ivaretas. Jeg skal være trygg også når jeg blir gammel, sier Christiansen.

PRAKSIS: Dansende seniorer fra Lillesand underholdt deltakerne på seniormessa.

100 BESØKENDE: Store deler av første etasje på kommunehuset ble brukt til seniormessa, som hadde rundt 100 besøkende.