Klart for årets influensavaksine og ny massevaksinering mot korona

VAKSINERING. Det blir massevaksinering på idrettshuset nå i oktober, forteller kommuneoverlege i Birkenes Dagfinn Harr.

16. og 19. oktober blir det lagt opp til massevaksinering på Idrettshuset, både av vanlig influensavaksine og av koronavaksine.

– Rådet er at alle over 65 år bør ta både korona- og influensavaksinen. I tillegg bør også de som er kronisk syke, har alvorlig fedme eller er gravide ta vaksinen. Ta en prat med legen din om du er usikker på om det gjelder deg, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

– SMS med informasjon sendes ut til 1000 mennesker her i kommunen. Man kan ta en drop-in, eller man kan bestille time på nett, sier han.

5-10 prosent av befolkningen får vanligvis influensa hvert år. I år ventes det imidlertid at korona vil være den dominerende smitten, og at så mye som 50 prosent av befolkningen vil bli koronasyke ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi er bedre rustet enn før, og her på Birkeland har vi nå et godt rigga system for å håndtere vaksineringen. Det at vi har vært gjennom noen runder med korona gjør dessuten at vi har sett at vaksinen har sin virkning, forteller Haarr.

– Jeg er evig optimist, og jeg tror vi har lært noe av de siste årene, slik at vaksinering hører naturlig med til det vi gjør, sier han og legger til at det nå er kommet en ny koronavaksine som er modifisert og mer effektiv enn tidligere. Den anbefales til alle som også anbefales å ta den vanlige influensavaksinen, sier Harr.

– Jeg er selv 71 år, og tar både korona og influensavaksinen. Det er forskjellige influensavirus hvert år, og ingen vaksiner beskytter 100 prosent, men en influensavaksine er ikke uinteressant året etter heller. Den styrker kroppens generelle immunforsvar mot influensa og bygger immunitet, sier kommuneoverlegen.

– Vaksinen gir meg en viss prosent mindre sannsynlighet for smitte, og jeg vil nødig smitte folk jeg omgås, for eksempel på sykehjem, sier han.

Med mer smitte i lokalmiljøet anbefales det nå også til at noen grupper tester seg ved symptomer, blant annet innbyggere over 65 år med underliggende sykdommer. Dette slik at de ved en positiv selvtest kan få startet behandling mot covid-19. Også andre grupper vil ha behov for tester i visse situasjoner. På helsenorge.no finner du informasjon om du bør teste deg for korona.