Satser på skogsbær

RØYLAND GÅRD: Gunnar Sagstuen.

Vil sende 80 tonn norske bær til USA for å teste responsen.

– Det er et stort marked for ville bær hvis man ser på hele verden som markedet. Det er for få bær tilgjengelig, og prisene er gode. I dag kan man få 400 kroner kiloen for blåbær, sier Gunnar Sagstuen hos Røyland gård i Vegusdal.

Gjennom forskningsprosjektet NorwegianBerries er Røyland gård med på å teste markedet for ville, norske bær. Inneværende år ser NorwegianBerries for seg å omsette bær for 2,5 millioner kroner, før målsettinga er 40 millioner kroner i 2020.

– Vi tenker å selge mest til USA, og ser på 2018 som et testår. Er det behov i USA så blir det et viktig marked for oss. Rent konkret sender vi over 80 tonn blåbær til Minneapolis i år, sier Sagstuen.

Mye råtner

Han anslår at én million tonn norske bær hvert eneste år råtner i norske skoger, og sammenligner gjerne blåbær med andre ting som vokser i skogen, nemlig trær.

– Ti grønne kasser med blåbær tilsvarer ett lastebillass med tømmer i verdier. Mens man må vente 70 år på at tømmeret blir hogstklart, finnes blåbærene i skogen hvert eneste år, sier Sagstuen, og konkluderer:

– Det sier litt om hva slags verdier som bare råtner bort i skogen.

Kommersiell plukk

I Sverige har aktører som plukker bær i skogen blitt anmeldt for menneskehandel. I Finland blir bærplukkere håndplukket i Thailand, og sendt på kurs med etterfølgende testing. Sagstuen mener det er viktig med et bevisst forhold til dette, og ser gjerne til Finland for inspirasjon.

– Vi tror det er mulig å plukke bær kommersielt, men disse tankene er ikke ferdig tygget, og det er mye som skal læres. Det er jo en stund siden man sist plukket bær for eksport i Norge, sier han, og legger til:

– Jeg ser gjerne løsninger som ligner på skogfond for de grunneiere som ikke ønsker å være med i et bærlag. Forholdet til grunneiere er noe som må avklares.