Livet ved verdens ende

SYDPOLEN: Bare to pingvinarter, keiserpingvin og adeliepingvin, er tøffe nok til å hekke (legge egg) i Antarktika, området rundt Sydpolen. Dette er adeliepingviner. FOTO: Fred Olivier

Astrid Furholt måtte pakke seg godt inn på vei til Sydpolen. Dyrene som bor der hele året, fryser ikke selv om føttene deres nesten er nede i null grader.

Noen få, tøffe dyrearter er skapt for de iskalde strøkene rundt Sydpolen og Nordpolen.

Det er ikke så mange dyrearter ved Nordpolen og Sydpolen. Men isbjørn, pingviner, hvaler og seler er blant de få dyrene som kjenner seg hjemme i den ekstreme kulden. Alle har et ekstra tykt fettlag som hjelper dem med å holde riktig kroppstemperatur på 37–38 varmegrader.

Kaldest på Sydpolen

På selve Nordpolen blir det rundt 37 kuldegrader på det kaldeste, i februar. Den varmeste måneden er juli, med rundt 0 grader.

På Sydpolen er det enda kaldere enn på Nordpolen. Dessuten er årstidene omvendt – Sydpolen har vinter mens Nordpolen har sommer. August er den kaldeste måneden på Sydpolen, med rundt 60 kuldegrader, mens desember er varmest med rundt 28 kuldegrader.

Litt unna selve polene, i det vi kaller «polare strøk», er det noen få grader mildere.

NORDPOLEN: Isbjørn jakter fra isflakene i havet rundt Nordpolen. Sel er favorittmaten. FOTO: Steven Kazlowski

Varme føtter

For å tåle kulden har isbjørnen lang, tett pels over hele kroppen, til og med under labbene. Med disse «tøflene» på holder tottelottene seg gode og varme.

Pingvinene har derimot nakne og iskalde føtter, men det plager dem ikke. Ved å varme opp blodet som går fra føttene og opp i kroppen, klarer de å holde en kroppstemperatur cirka 38 grader – selv om føttene er nede i nesten 0 grader. Den fete kroppen er dessuten kledd i en ekstra varmende fjærdrakt. I tillegg står pingvinene tett, tett sammen for å beskytte hverandre mot de iskalde sørpolsvintrene.

 

Åshild Skadberg