Store snømengder og høyden gjør sitt til at det er tøffe dager for polfarerne.
– De brukte en del flere dager opp Axel Heiberg-breen enn beregnet. Det var blytungt og enormt med snø. Vel oppe på polarplatået merker de høyden mer håpet, skriver Lars Ebbesen i et nyhetsbrev.
Han holder kontakt med Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen som er på vei til Sydpolen. De to polfarerne har forsert Axel Heiberg-breen for å ta seg opp fra Rossbarrieren til selve polarplatået. Strekket fra isbremmen, over breen og opp til platået, utgjør over 2.000 høydemeter.
Gjennomsnittshøyden på selve polarplatået er 3.000 meter, og gjør sitt for at polfarerne nå blant annet opplever ekstremt lave temperaturer, og pusteproblemer.
Mye vind og kulde
– Særlig Astrid merker høyden. Medisinske tester før turen viste at hun tilpasser seg store høyder ekstremt dårlig. Hun har forsøkt å forberede seg, men sliter med pusten, skriver Ebbesen, og forklarer:
– Hun går på maks pust, men føler hun ikke får krefter ut av kroppen. Hun jobber med saken, og det har gått gradvis bedre de siste dagene.
Han beskriver været på Sydpolen i romjulsdagene som surt. Det blåser godt, og Ebbesen forteller at det nesten er umulig å bygge opp overskuddsvarme for pausene.
– Dermed blir det ulidelig vonde minutter når de starter igjen etter pausen, og arbeider for å gjenvinne kontrollen og en levelig arbeidsvarme i kroppen, skriver han.
400 kilometer igjen
Fredag er det varslet vind på 22 meter i sekundet, med vindkast på 30 meter i sekundet. Effektiv temperatur blir ifølge Ebbesen da under 50 minusgrader.
– Klarer de å gå i det? Jeg vet ikke, men gjør de det, viser det er enorm vilje, skriver han.
De to polfarerne har nå omtrent 400 kilometer igjen før de er på Sydpolen. 17 januar forlater flyet Antarktis. Ifølge Ebbesen er de i rute til å rekke avgangen.