Omfavner muligheten for å tilby lokal arbeidskraft til Eon.
– Vi i Birkenes Næringsforum ser på dette som en fantastisk flott mulighet til å utvikle næringslivet i Birkenes. Jeg selv jobber i Tratec Koab, en bedrift med rundt 30 mann, og også vi ser på dette som store muligheter for oss. Det er lett å la seg rive med av disse planene, sier Kai Reidar Imenes.
Som leder an Birkenes Næringsforum innledet han mandagskvelden på Engesland, hvor næringsforumet sammen med Eon og Vinn Vind inviterte befolkningen til å få informasjon om de positive sidene ved vindkraftutbygging.
– Dette er midt i blinken for oss. Jeg skulle ønske jeg slapp å trekke fram permisjonskortet, for vi hadde vært like kjeskne på jobbene som skapes av dette uansett. Men nå er vi kanskje seks eller syv mann som er permittert, og da er det flott om noen har bruk for våre tjenester, sier Imenes.
Tratec Koab satser på elektromekanisk arbeid, og lager blant annet verktøyet som monterer de runde markørene på kraftlinjer. Deres søsterselskap innen elektro har gode erfaringer fra Lista, og har ifølge Imenes hatt millionomsetning takket være vindkraften der.
– Dersom det skulle gå slik at en bedrift fra byen fikk jobben her i Birkenes, ja, så er ikke det noe krise. Da blir det jobber ledige i byen, slik velger jeg å se på det, sier han.
Næringslivet på Birkenes har fått signaler fra Eon om at kraftselskapet ønsker å legge til rette for lokal arbeidskraft i prosjektet. Arild Tveide påpeker at investeringen Eon vil gjøre i Birkenes tilsvarer omtrent tre kommunebudsjett.
– Vi må få med oss lokale produsenter av mat, slik at ikke alt går gjennom store aktører som Asko. Eon vil ha behov for rundt 4.000 overnattingsdøgn, og vil bruke flere millioner kroner i året på drift og vedlikehold. Det er penger som lokale bedrifter kan nytte godt av, sier han.
Tveide påpeker at det ser ut som det blir et tett løp mellom tilhengerne og motstanderne i kommunestyret. Eon er sannsynligvis avhengig av lokal velvilje, for å få konsesjon fra myndighetene.
– Kommer 940 millioner kroner til å blåse bort, eller griper vi sjansen? Det skal ikke jeg bestemme, sier han.
For de som er direkte berørt, vil Eon betale leie for bruk av eiendommen. Ni grunneiere deler på 4,5 millioner kroner. Av dette er de enige om å bruke fem prosent på kulturlivet i Birkenes.
– Vi oppretter ett grunneierfond, og nedsetter en komite som kan ta imot søknader fra kulturlivet. Årlig blir det 225.000 kroner som vi kan gi til bygda. Over tid er det snakk om betydelige beløp, sier Per Erik Stoveland som er en av grunneierne.