På nikken med Macca

TALENT: Hege Nesset stakk av med bankens talentpris, og var rimelig fornøyd med det.

Bankens årlige gratiskonsert ble preget av godt vær, fornøyd publikum og solide artister. Hege Nesset stakk av med Talentprisen.

Det strides om det er sjette eller sjuende gang banken inviterer til sommerkonsert på Tobias jorde, men gratiskonserten i regi av Birkenes sparebank er kommet for å bli. Siden 2000 har banken delt ut cirka 17,4 millioner kroner i lokale gaver og sponsormidler, og lørdag ble nok en talentpris delt ut.

Den kom helt overraskende på Hege Nesset. Etter ansiktsuttrykket å dømme var Gunnar Birkeland langt ut i begrunnelsen før det gikk opp for Nesset at hun skulle få prisen. I sin velformulerte begrunnelse sa Birkeland blant annet:

– I begynnelsen ble hun med sine eldre søsken på korøvelsene. Etter hvert som man oppdaget
det talentet denne jenta hadde, fikk hun selv oppgaver og roller i ulike musikk- og dramaoppsettinger, helt til hun forlot både Birkeland og Norge for å utvikle seg i en større sammenheng.

Juryen mener hun har en lidenskaplig vilje til å prioritere øvelse og perfeksjonering innenfor sang, alene og i kor. De mener hun ved å arbeide hardt og målrettet med egentrening, har levert prestasjoner som har gledet mange på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Juryen legger også merke til de valg som årets prisvinner har tatt. Ikke mange kvinner satser på
en karriere som både korist, harmonist og produsent. Men sånn blir det nok når talent, vilje og personlighet kombineres med det gode læringsmiljøet som Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) tilbyr.

Som lidenskapelig Beatles-fan må spørsmålet bli om Nesset har møtt Sir Paul.

– Jeg har vinka til han i korridorene på skolen, og jeg har vært tilstede på et par foredrag og også fått oppleve et par konserter med Macca, som vi kaller han, sier hun.

– Hvorfor akkurat denne skolen for deg?

– Jeg tror at noen år på denne skolen kan gi verdifull og nødvendig kunnskap og kompetanse så jeg kan leve av musikken, hvilket jeg tar sikte på.  Men da er det ikke bare sang, men komposisjon, arrangering og økonomi og mange andre fag tilknyttet musikklivet. Og så er det mye personlig veiledning, så man lærer å bli artist, sier Nesset.

Hun vil ikke skryte av det, men det er en bragd bare å komme inn på LIPA. Det har blitt fortalt at den bibelske lignelse med kamel og nåløye kan være et godt bilde på opptakskravene, og Nesset er der.

Alle artistene på årets konsert er vel trekkplaster, hver på sin måte. Men Helene Bøksle er nok det største. I en liten prat bak scenen avslører hun at det er stor forskjell på arrangementer.

– Å opptre på arrangementer som dette, er noe av det beste.  Man blir tatt godt vare på av arrangørene, og man møter koselige og trivelige folk. Bare en fornøyelse å synge her.  Neste uke er det direkte TV-overført show fra Amandaprisutdelingen i Haugesund, så kontrastene er store.  Litt andre forhold der, og ikke på langt nær så koselig, sier Bøksle.

Den erfarne artisten mener også det er fint å treffe unge fremadstormende artister.

– Det gir litt nostalgisk tilbakeblikk på eget liv og karriere.  Og akkurat som noen har hjulpet meg fram, kan kanskje jeg hjelpe noen av de jeg treffer her videre med karrieren, sier Bøksle.

Folk på motsatt side av scenen nikker gjenkjennende til de fleste av sangene når Bøksle griper mikrofonen, og av og til er det omtrent så du hører dunket fra en Marnamotor i ei gammal tresjekte i bakgrunnen.  Både Marna og Bøksle har røtter i Mandal.

Sommerkonserten gjør at man ikke behøver å melde seg inn i skytterlaget for å treffe kjente. Kjente treffer hverandre og slår av en prat, og med Halvard Colbjørnsen på vei til kirkekaffevogna på jordet, behøver det ikke bare dreie seg om vær og føreforhold selv om han har vært veldig aktiv i skiskyttergruppa i Birkenes.  Det kan samtales om livet og om kirken og da kan det bli dyptpløyende, som ikke nødvendigvis trykkes i Birkenesavisa.

– Det er godt å bo på Birkeland, og når en ser rundt seg her er det tydelig at det både spirer og gror. Og så håper vi at vi som kirke også kan formidle vårt budskap på en dag som denne, sier Colbjørnsen, som nå er aktiv både i menighetsråd og formiddagstreff på biblioteket.

Og man viser ikke kontobevis for å komme inn, og derfor kommer det folk helt fra Lillesand for å oppleve Birkelandsdagene.  Aud Guttormsen og Reidun Fiskå benytter anledningen til å ta en Birkelandstur.

– Og det er så koselig og fint, både med salgsboder, konsert og fint vær, sier de begge.

 

PUBLIKUM: Både yngre og eldre publikummere slo seg ned på gress og stoler. Her representert ved Stine Haugebo, Kristin Tjøntveit og Ane Johnsen.

PUBLIKUM: Både yngre og eldre publikummere slo seg ned på gress og stoler. Her representert ved Stine Haugebo, Kristin Tjøntveit og Ane Johnsen.

LOKAL: Silje Ellingsen var ett av tre lokale navn på plakaten lørdag.

LOKAL: Silje Ellingsen var ett av tre lokale navn på plakaten lørdag.

GODT STED: Halvard Colbjørnsen mener Birkeland er et godt sted, ikke minst på dager som dette.

GODT STED: Halvard Colbjørnsen mener Birkeland er et godt sted, ikke minst på dager som dette.

TREFFER KJENTE: Dagmar og Nils O. Birkeland synes det er trivelig å møte gamle kjente på jordet.

TREFFER KJENTE: Dagmar og Nils O. Birkeland synes det er trivelig å møte gamle kjente på jordet.