Trialkjøring, musikk, klovneri og bruktmarked

Årets Birkelandsdager byr på en rekke aktiviteter for små og store.

– Vi har prøvd å lage et opplegg som passer for de aller fleste. Det er en del som går igjen år etter år, men vi har også noe nytt på programmet, forteller kulturleder i Birkenes kommune Wenche Flaa Eieland.

Birkelandsdagene arrangeres for 18. gang over tre dager 19.-21. august. Kommunen, handelsstanden, Birkenes IL, Birkenes Sparebank, Agder Motorhistoriske klubb, museet og speideren står i spissen for arrangementet.

Humorfylt barneshow

Det satses på familievennlige aktiviteter, og i år er Klovnen Koko er blant nykommerne. Han skal holde barne- og familieshow på Tobias Jorde.

– Klovnen Koko er ingen god tryllekunstner, men han drømmer om å bli en ekte trylleklovn. Underveis i forestillingen tar publikum del i et trylleshow som hverken de eller Koko skjønner noe særlig av, men etter hvert begynner underlige ting å skje. Det er et show jeg tror vil være veldig moro for barna, sier hun.

I tillegg blir det en actionfylt oppvisning med Kristiansand trialklubb som skal vise sine balansekunster på to hjul. Det blir hopping over biler og en rekke triks på jordet.

Lokale musikere

På fredagskvelden inviterer Birkenes Sparebank tradisjonen tro til konsert. Flere lokale musikere står på scenen, blant annet Thea Stapnes, Hege Nesset og Silje Ellingen. Hovedartisten på scenen blir Helene Bøksle fra utkanten av Mandal.

– Det er stas at noen av de unge talentene fra Birkenes nå trekker hjem for å bidra på konserten, sier Flaa Eieland.

Stapnes er blant de lokale stemmene som har markert seg den siste tiden. Hun har gitt ut flere singler, hvor den nyeste «Follow the river» kom ut i februar. I vår var hun blant finalistene i den nasjonale musikkonkurransen «Musikkprisen», og hun spilte nylig på P3-scenen under Slottsfjellfestivalen.

Svenske veteraner

Lørdag 20. august vil det meste foregå i Birkenesparken. Her blir det alt fra natursti til olabilløp og veteranbilparade.

– Tema for paraden er «Volvo», så det blir interessant å se hvilke veteranbiler som dukker opp, sier hun.

I tillegg arrangerer AMK og Birkenes IL stort brukt- og delemarked samt veteranbilutstilling. Nytt av året i Birkenesparken er naturstiquiz. Denne vil foregå i området rundt parken, og her er premien overnatting med spa på Kragerø Resort.

Opprydning

I parken vil også flere lokale musikere stille opp. Guttebandet «Nameless 5» som gikk av med publikumsprisen under årets UKM i Birkenes skal spille, og det samme skal Celine Lunder. For barna blir det olabilløp i sykehjemsbakken, og her oppfordres de små til å delta.

Flaa Eieland oppfordrer også alle som har noe de vil bli kvitt til å rydde i loft og garasjer, for gjennom helgen vil det være marked der innbyggerne kan stille med egen stand.

– Fredagen vil det være marked i sentrum, lørdagen er det brukt- og delemarked i parken og på søndagen holdes det marked med fokus på husflid og lignende, sier hun.

Fra tidligere år har lørdagen vært mest besøkt, og på det meste har det vært 4000 besøkende på en dag.

– Vi krysser fingrene for mye sol og varme, og satser på at det blir gode besøkstall også i år, forteller Flaa Eieland.

Museumsdag

Søndagen vil alt foregå på Grasham, da det er Birkenes Bygdemuseums publikumsdag. Temaet er åpen gård og håndverk, og det vil bli anledning til å se dyr og få med seg demonstrasjoner av gamle håndverk. Besøkende vil også få se smie- og snekkerverksted, og for barna arrangeres det flere aktiviteter gjennom hele dagen.