Lørdag morgen fikk BA følge med Ørjan Svaland Aas, den nye rektoren på Valstrand, hjem til bestemor Nell Edith Svaland å lage potetkaker. Med seg har han sønnen, Eivind på to og et halvt år.
– Kona mi lo da hun hørte at jeg skulle stille opp på dette. Hjemme er det hun som tar mest ansvar for matlagingen. Jeg lager maten hvis hun ikke har tid, forteller Ørjan.
Når Ørjan tar styringa på kjøkkenet, så holder han det ganske enkelt.
– Det blir som oftest pølser, potetmos, stekte egg eller laks og poteter med grønnsaker. Men jeg har også en bolleoppskrift som jeg er fornøyd med, og en oreo-kake som pleier bli veldig god. Den kan jeg lage til selskaper av og til.
– Bestemor har en kjempegod bløtkake som hun lager med jordbærsyltetøy. Den lager hun ofte til bursdager.
Ørjan forteller at Eline, kona hans, lager mye mat fra bunnen av og eksperimenterer gjerne med nye matretter fra ulike kulturer.
– Fredager har vi ofte taco, og lørdager kan vi gjerne ha enchiladas.
Nell Edith bor sammen med mannen sin Thorvald i Nordåsvegen. Hjemme hos de er det Nell Edith som står for matlagingen.
Denne gangen ble det tradisjonelle potetkaker, som Nell Edith hadde forberedt.
– Jeg malte potetene to ganger i går og så satte jeg det kaldt over natta. I dag har jeg rørt inn hvetemel, salt og kulturmelk. Å ha i kulturmelk er noe som jeg lærte av min mor, forteller Nell Edith.
Eivind hjelper til med å kjevle ut potetkakene som siden stekes på en steketakke.
– Jeg syns det absolutt beste er å ha på kokte egg med mye majones, men liker de også med sukker på, sier Ørjan.
Potetkakene til Nell Edith er populære i hele familien og alle vil gjerne ha noen med seg hjem.
– Jeg er oppvokst med lompe på julaften, til ribba, med smør på. Det er en tradisjon som jeg tatt med meg og ser at barna mine tar med seg videre, forteller Nell Edith.
Ørjan forteller at han ofte fikk være med bestemor på kjøkkenet når han var barn, men også nå som voksen.
Når potetkakene er ferdig stekte, så legges de i en stabel under et kjøkkenhåndkle for holdes myke.
Eivind tar en smaksprøve og karaktersetter potetkakene som blir godkjente.
– Da jeg var i pappapermisjon, så plukket vi jordbær og lagde syltetøy sammen. Da har vi syltetøy for resten av året. Jeg har lært mye av bestemor og min mamma. I mammas hage plukker vi ofte grønnsaker og bær. Hun har poteter, agurk, rips, salat og tomater.
I år lagde Ørjan og bestemor saft av aronia bær for første gang.
– Den ble himla god, og den blir best om man fryser bærene først, sier Ørjan.
– Vi silte bærene først og kokte sammen saften med sukker, cirka 300 gram sukker per liter saft.
Aronia bær er svært nyttige og mange av oss har de i hagen uten å vite at de er spiselige.
Da Ørjan var liten, så var det helst mamma, Gunn, som stod for matlagningen.
– Hvis pappa laget mat, så ble det Joikakaker, det var han god på.
Ørjan bor sammen kona Eline og deres to barn Eivind (2,5) og Matilde (1). Hjemme hos de får Eivind ofte være med å lage mat, noe som han liker godt.
– Hvis Eivind får velge, så er han gjerne med på å lage kaffe og boller.
– Vi flyttet til Natveitåsen for snart tre år siden. Vi plantet jordbær, som ble spist opp av rådyr det første året. Heldigvis så la rådyrene igjen gjødsel, som gjorde at jordbærene vokste seg frodige og fine etterpå. Vi har ikke noe spesielle planer for noe mer i hagen akkurat nå, men et plommetre hadde vært fint.
Ørjan begynte som rektor på Valstrand skole nå i januar og trives veldig godt.
– Jeg har blitt så godt tatt imot, både av lærere og elever. Jeg er svært imponert over innsatsen som lærerne gjør, og hvordan skolen drives. Lærerne er løsningsorienterte og positive.
– Jeg har fått et veldig positivt inntrykk av skolen. Elevene er hyggelige og blide. Det er kjempegøy å se på prøveresultatene til elevene. Nå i det siste har jeg vært rundt i klassene og hilst på, og jeg syns det er god arbeidsro i klassene. Både elever og lærere er engasjerte.
At læreryrket går i familien, er ikke å legge skjul på. Hele syv av elleve barnebarn til Nell Edith arbeider som lærere. Seks av de er også gift med eller har følge med en lærer.
Nell Edith, som tidligere jobbet som lærer, stiller fortsatt opp på skolen én dag i uken: Der møter hun elever som hun leser sammen med.
En annen favorittrett i familien er komper, som Nell Edith lagde mye av når hun bodde på Svaland.
– Da kunne jeg aldri lage nok. Spesielt rundt elgjakta så gikk det mye komper. Det var ikke noe jeg var vant til hjemmefra. Men da jeg begynte på skole i Kristiansand, så smakte jeg det for første gang, forteller hun.
– Jeg er veldig glad over å ha en så sprek bestemor, og oldemor til barna mine. Jeg har lært mye av henne, sier Ørjan.