Har 9.330 typer julepapir

Et av favorittmotivene i glass og ramme

Overskriften hadde ikke vært mulig dersom det ikke var Nell Edith Svaland som selv hadde uttalt det, og hun uttaler videre at det nok er litt spesielt.

Men det er vel egentlig ikke mer sprøtt enn alt annet som samles på.  Det er jo helt på høyde med frimerkesamling, selv om det kanskje er mere penger i det.  Og det topper helt klart skruesamlingen som finnes i garasjer og kjellere.

– Det begynte i 1996 – altså for 20 år siden, og nå går det ikke an å slutte, sier Nell Edith.  Nå består samlingen av 9.330 forskjellige innpakningspapirer med forskjellige motiver.  Og det er viktig at det ikke er to av samme slag, sier Nell Edith.

– Til å begynne med fikk barnebarna ei krone for hvert eksemplar de fant to av.  De er blitt for gamle til det nå, så nå må jeg gjøre jobben selv. Og hvis jeg er i tvil, så er Torvald sensor, sier Nell Edith.

– I fjor hadde han forresten en skikkelig sjau med å hente julepapir i Mandal.  Der var det noen som hadde samlet 13 fulle søppelsekker, så det ble flere henteturer og sorteringsjobb i mange måneder, fortsetter Nell Edith.

50 permer julepapir

Nell Edith var hovedattraksjonen på eldretreffet på kommunehuset forrige onsdag.  Birkenesavisa var tidlig ute med forespørsel om hjemmebesøk, men det ble avvist.  Vi kunne til nød få møte på kommunehuset og skrive litt derfra.  Men det er ikke lett å skrive litt når hun har med seg 20 permer og forteller at hun har ytterligere 30 hjemme.

– Hvordan klarer du å holde system på alt dette, Nell Edith?

– Jeg har jo utarbeidet et system som gjør at det går an å finne fram. Øverst i hierarkiet er selvfølgelig englene.  Så systematiseres de etter bakgrunn, og da har vi blå, grønn, rød, rosa og lilla. Til sammen er det 436 med englemotiv.  Nummer to i hierarkiet er nisser.  Alle må jo forstå at engler står over nisser i rang i jula, selv om det nok er flere nisse- enn englemotiv. Så langt har jeg åtte permer med nisser, forteller Nell Edith.

Også nissene systematiseres etter farge på bakgrunn og hvilke dyr de er sammen med. Det finnes altså permer for nisser med rød bakgrunn uten dyr og nisser med rød bakgrunn med dyr. Så er det nisser med blå bakgrunn uten-, og en med blå bakgrunn med dyr. Og så må vi ikke glemme rød og blå bakgrunn med fugler.

Hjerter på tredje

Papir med hjerter har tredjeplass i hierarkiet, de rangeres under både engler og nisser.

– Se her hvor mange fine det er, sier Nell Edith og viser fram for forsamlingen som lar seg imponere. Det aller fineste er fra Amerika, og det er satt i glass og ramme.

Etter et amerikansk sidespor er vi tilbake på hovedsporet og kategoriene.  Det er egne permer for stearinlys. Her er det delt i to – en for gamle lys, og en for nye lys. Så er det permer for barn – med og uten snømenn.  Egen perm for tegneseriefigurer som Donald og Snehvit og Tommy og Tigeren.  Og så er det en egen perm for Kristtorn.

Røde stjerner

Man kan gå litt surr i hierarkiet etter hvert, men det finnes permer merket stemning.  Der er det skigard, hytter, hus, kirker og dompap. Og så er det egen perm for dyr, hvor nok reinsdyr og elg er i flertall – det er jo jul.

– Men nå blir det verre, for stjernene har jeg måttet fordele på 11 permer. Det er stjerner med og uten juletre, og med og uten tekst og med alle mulige forskjellige bakgrunnsfarger.  Det er for eksempel 111 forskjellige motiver med røde stjerner og juletre, som er en egen kategori, forteller Nell Edith.

Hun forteller videre at det er 11 permer med forskjellige pyntemotiver – uten stjerner og nisser, og etter hvert som flere kategorier nevnes, blir det litt vanskelig å følge med.

– Frimerkesamling er velkjent, men julepapirsamling er kanskje litt ensomt av og til?

– Så lenge jeg kan kose meg med det er ikke ensomhet et spørsmål.  Dessuten er det et par stykker i landet som har samme «dilla» og vi utveksler papirer og systemer av og til, sier Nell Edith

Krybbe fra Afrika

– Hvis du skal plukke ut et spesielt papir av de over ni tusen som du har?

– Kanskje det mest spesielle er julepapiret med tegning av krybben.  Ikke fordi motivet er så spesielt, men fordi jeg kjøpte det midt på sommeren i Sør-Afrika.

– Hva ønsker du deg til jul, Nell Edith?

– Det må vel bli julepapir, og jeg har en del som samler for meg, så jeg får vel så det holder, ler Nell Edith som gjennom hele fremvisningen har hatt et herlig glimt i øyet.

Etter fremvisningen får forsamlingen lov til å bla i permene.  Det er både gjenkjennende og imponerende blikk.  En hører også kommentarer som «Søren heller at ikke jeg også begynte med dette da jeg var ung».  En og annen samlet på servietter i ungdommen, men det må nok innrømmes at det var i en annen divisjon

Kanskje det kan bli litt i overkant for Torvald å hente søppelsekker dersom alle på Birkeland tar vare på innpakningspapiret etter julaften