Jenny Therese Imenes har hatt flere verv som frivillig de seneste åra. Hun anbefaler flere å ta del i et givende og sosialt arbeid i idrettslaget.
Hun vendte tilbake til Birkeland i 2017 etter 15 år i Lesja, hvor hun også var med på mye frivillig arbeid mens barna var aktive i idrettslaget der. Så var det tilbake til Birkeland, og hun har ikke styrt unna frivillig innsats der heller. Døtrene som nå er 14 og 17 har vært aktive i håndballen i idrettslaget store deler av tida. Jenny har vært i styret for håndballgruppa siden 2020. Nå er hun leder av håndballgruppa, og har tidligere vært trener for to håndballag.
– Det ble en litt rar opplevelse når jeg flytta tilbake. Da jeg reiste fra Birkeland, opplevde jeg et veldig sterkt dugnadsmiljø. Jeg opplevde det ikke på samme måten når jeg kom tilbake. Det virker som det er tyngre å få folk til å bidra nå, sier hun.
Idrettslaget trenger folk både til styreverv og som trenere. Det er og stort behov for frivillige til gruppenes dugnadsarbeid.
– Håndballgruppa har vært heldige med å kunne ta dugnadsjobb for KAK på Rugslandsbanen. Men de siste årene har vi måttet gi avkall på den dugnadsjobben da vi ikke har klart å få tak i nok frivillige. Det kreves ikke så mye, vi må klare å stille minimum seks voksne til denne dugnadsjobben, men det har vist seg vanskelig.
Jobben på Rugslandsbanen er en kjempegøy dugnad. Det gjør at håndballgruppa får inntekter, samtidig som det gjør at det kan arrangeres løp. De frivillige holder hjulene i gang, sier hun.
– Det er ofte de samme som stiller. Det er gjengangere. Det kan virke som flere heller ønsker å betale en høyere egenandel, i stedet for å gjøre dugnadsjobben. Det er dumt, og kan føre til at det ekskluderer dem som ikke har råd til å betale seg ut av det, sier hun.
Forklaringa er ofte at de ikke har tid.
– Folk er travle, eller de unnskylder seg i hvert fall med det, sier Jenny Therese og løfter fram det positive i å delta i frivillig arbeid.
– Det gir et flott fellesskap. Man blir bedre kjent med de andre foreldrene på laget når man jobber sammen for et felles mål. Vi lærer også ungene litt om at man må jobbe litt for å nå målene, forteller hun.
– Jeg stiller på alle dugnadene jeg kan. Det gir meg stor glede i å være med på fellesskapet arbeidet gir. Det er oppgaver for alle, uansett hva man kan.
– Det å ta et trenerverv er kjempeviktig dugnad. Trenerne driver stor dugnad og fortjener all ros de kan få. Det er jo for at ungene skal ha et tilbud.
– Vi er helt avhengige av at folk stiller. Det kan virke som mange ikke tørr. Men det er ikke farlig, og det ligger klart ferdig opplegg å følge. For å for eksempel trene de minste i håndball, så trenger man ikke kunne noe om håndball fra før.
– Jeg synes det er lystbetont. Det er en gøy og sosial gjeng. Hadde vi vært flere hadde det vært mindre å gjøre på hver av oss. Frivillig arbeid bidrar til cuper og andre opplevelser sammen. Det gir fellesskap i lokalsamfunnet, og gjør at vi kan fortsette med gode tilbud til ungene våre, avslutter hun.
Årsmøte i idrettslaget – trenger flere trenere og ledere
På idrettslagets årsmøte mandag handlet en av sakene som ble tatt opp, nettopp om det å øke engasjementet i foreldregruppene, og rekruttere flere trenere og ledere.
Idrettslaget har 65 styreverv, i tillegg kommer alle trenere og ledere.
– Det beregnes at det brukes 23 årsverk på dugnad i året i idrettslaget. Det er dette som er bærebjelken i vår organisasjon, sa idrettslagets leder Salve Eieland under årsmøtet.
– Skal Birkenes IL beholde sin posisjon i lokalmiljøet må flere være med og dra lasset, står det å lese i idrettslagets årsmelding.
Hovedstyret oppfordret årsmøtet til å komme med innspill til hvordan man kunne jobbe med utfordringen. Innspillene fra årsmøtedeltakerne ble samlet inn under møtet. Senere skal hovedstyret gå nøye gjennom innspillene.