BIL-skiskytterne markerte seg på Dombås

SPRINTPALLEN SENIOR. En fornøyd Espen Uldal kunne innta 2. plassen på seierspallen etter norgescupsprinten på Dombås. Vant gjorde Einar Hedegart fra Inderøy IL, mens Bendik Winsvold fra Lier Il tok 3. plassen. (Foto: Privat)

Pallplass på Andreas Aas i eldste juniorklasse (20-22 år) og Espen Uldal i seniorklassen lar seg høre når det kjempes om norgescuppoeng.

Norgescuprunden (ASKO Cup) på Dombås skiarena øverst i Gudbrandsdalen var sesongens andre for seniorene og første for juniorene. For juniorene var det også det første av fire uttaksrenn til vinterens junior-VM. Da passa det ekstra godt at Andreas Aas fikk det til å klaffe i sporet på lørdagens normalprogram med fire skytinger.

– Det ble litt for mange bom, så jeg hadde egentlig ikke forventa at det skulle holde til en andreplass, men jeg hadde ganske god fart i sporet, så jeg redda meg inn litt der, sier vegdølen, som skjøt seksten treff av 20 og måtte tåle fire tilleggsminutter. Så var han også nesten tre og et halvt minutt bak vinner Sivert Silsand Gerhardsen som traff på 19 av 20. Til gjengjeld var han fem sekunder foran treer Simen Aaberg Skar som også nøyde seg med ett tilleggsminutt.

Godt grunnlag for VM-plass

På søndagens sprint med to skytinger ble det to bom og 5. plass, snaue minuttet bak vinner Ole Tafjord Suhrke fra Ivrig IL.

– Formen er bra, men spesielt liggskytinga har ikke vært helt på plass i det siste, innrømmer Andreas Aas. Han tror likevel at han la inn noen gode aksjer i kampen om en VM-plass.

– Ja, jeg har et ganske godt grunnlag nå. Jeg ligger på andreplass sammenlagt i Norgescupen til nå, og det er en god pekepinn, så jeg er fornøyd med det, sier U23-landslagsløperen til Birkenesavisa. Nå venter juleferie hjemme på Engesland, med lokale renn og trening i lysløypa – hvis vær og føre tillater det.

Formen er i anmarsj

Eneste borkis i seniorklassen på Dombås, Espen Uldal, har slitt med etterdønningene av et koronaangrep rett før sesongstarten i begynnelsen av november. På Dombås ga kroppen tydelig tilbakemelding på at formen igjen er i anmarsj. På normalprogrammet fylte han på første og tredje skyting, traff på fire av fem på andre og lå og lukta på teten helt til siste stående. Der ble det tre bom, og dermed røyk pallsjansene. Det ble imidlertid en 5. plass i det sterke selskapet. På sprinten dagen etter klaffa det meste. Uldal åpna med feilfri skyting på liggende, men måtte tåle en strafferunde på stående. På sisterunden var det imidlertid ingen som gikk raskere enn birkenesgutten, som tok ut alt han hadde og gikk i mål seks tideler foran Bendik Winsvold og 16 sekunder bak stjerneskuddet Einar Hedegart.

Fikk revansj på sprinten

– Det var en liten irritasjon i meg etter i går. Jeg gjorde ikke det jeg hadde trent på på siste skyting, var mer redd for å bomme enn tørre å treffe. Idag fikk jeg en liten revansj, sier Uldal til Birkenesavisa etter 2. plassen. Han innrømmer at det kosta.

-Da jeg bomma på det tiende skuddet, tenkte jeg at jeg måtte prøve å ta igjen det jeg hadde tapt. Så jeg gikk til jeg nesten så svart på sisterunda, forteller 26-åringen, som gleder seg over at treningsinnsatsen de siste to ukene har gitt resultater.

– Jeg har fått signaler om at det har gått riktig vei. Nå kjentes kroppen normal ut, og jeg hadde krefter til å ta igjen på sisterunda, sånn var det ikke på Geilo (forrige norgescuprunde).

Neste runde i Norgescupen går på Lygna i midten av januar. Der har BIL-senioren planer om å levere enda bedre enn på Dombås.

– Jeg må ha to pallplasser for å komme ett steg videre, fastslår Espen Uldal. Ett steg videre betyr plass på IBU Cup-laget.

10. og 17. plass på Kolstad Lie

Birkenes IL stiller med fire løpere i 19-årsklassen denne sesongen, hvorav tre var i aksjon på Dombås. Best av dem denne gangen var Johannes Kolstad Lie, som gikk inn til 10. plass på normalen med 16 treff av 20 mulige, og 17. plass på sprinten med treff på syv av ti. Oskar Dalene hadde ikke dagen på standplass på normalen og måtte se 11 blinker stå igjen. Det ga en 30. plass. På sprinten ble det treff på seks av ti skudd og 25. plass. Tobias Kerlefsen Håverstad brøyt etter andre skyting på normalen, men stilte til start på sprinten og gikk inn til 31. plass etter feilfri skyting på liggende og to bom på stående. Nils Henrik Smeland sto over norgescuprunden på Dombås.