Tidligere NRK-korrespondent Roger Sevrin Bruland på Vegusdal-besøk

TRIVELIG OG INTERESSANT. Roger er en likandes kar.

På torsdag kom Roger Sevrin Bruland sammen med kona, som for øvrig er en kjent folkemusiker, innom Vegusdal Gjestegård på snarvisitt før de reiste videre til Vegårshei. Eller snarvisitt – det var det jo ikke. Den kjente utenrikskorrespondenten med den behagelige nynorskstemmen, trollbandt de omkring 20 frammøtte i 1,5 time, og han kunne gjerne holdt på lenger.

Han begynte med den liten videosnutt som viste noen av høydepunkta på godt og vondt ifølge ham selv. Han og kona, Britt Pernille Frøholm, var i Anterselva på ferie da Johannes Thingnes Bø vant alt i skiskytter-VM i 2020 og de feiret dette. Akkurat på denne tiden brøt koronapandemien ut, noe de var helt uvitende om da. I de østerrikske alper hadde pandemien slått ut for fullt. Her var det blitt investert veldig store summer i luksuriøse hoteller og alpinanlegg – og her samlet de mest velstående seg for å ha det hyggelig. Da noen etter hvert blei syke, blei det kritisk for hotelleierne for de hadde ikke råd til å sende gjestene hjem. De lot smitten og pandemien herje fritt uten at omverdenen fikk vite om det.

LYTTENDE. En del av de frammøtte.

Bruland var på det tidspunktet stasjonert i Berlin, og han og kona dro derfor tilbake dit. Bruland fikk beskjed fra NRK om å reise ned igjen til Italia, som da var blitt nedstengt, for å dekke pandemien. Spesielt ille var det i områdene rundt Gardasjøen, der hadde sykdommen eksplodert. Men hvordan skulle han beskytte seg? Alt av masker, hansker og drakter var utsolgt. Bruland har for vane alltid å ordne seg med leiebil når han er ute i oppdrag. Slik også her. I leiebilen fikk han oppholde seg uten smitterisiko, og her kunne han få ladet mobiltelefon og alt annet elektronisk utstyr. Han hadde også med seg primus slik at han fikk ordna seg med å lage mat. Bruland viste bilde fra Petersplassen der han stod HELT ALENE og foretok direktesending til NRK. Det var helt surrealistisk, fortalte han.

I Tyskland slo også pandemien hardt til og Bruland fortalte at kjølebilene stod i kø for å få bragt de døde til krematoriene. I mange land forekom bølger med selvmord blant helsepersonell som ikke tålte det harde arbeidspresset. Han fortalte fra et sykehus i Romania der én sykepleier alene hadde ansvaret for 30 respiratorpasienter.

Det var mange konspirasjonsteorier og det ble gitt mange tankeløse råd fra ledere i flere land. I Serbia ga helseministeren følgende råd: «Ta med deg kona og dra til Milano på shopping».

Der venta de for øvrig på signal fra Gud før de ville begynne å vaksinere folket. Dette signalet ble visstnok utløst da Roger Sevrin Bruland dukket opp i landet.

LEDEREN. President Zelenskyj dukket plutselig opp da Bruland var der. (Skjermbilde)

Så gikk han over til Ukrainakrigen som han beskrev som den verste siden 2. verdenskrig.

«Å dekke en sånn krig er absurd» sa han innledningsvis. I starten av krigen sendte Russland 60.000 raketter daglig mot Ukraina. Veldig mye stridsvognpersonell ble drept på begge sider den første tiden. I tillegg til alle drepte er det nå 60.000 personer i Ukraina som har måttet amputere armer eller ben, eller begge deler. Derfor er lidelsene enorme.

NATO-SJEFEN. Bruland ser ut til å komme godt overens med Jens Stoltenberg. (Skjermbilde)

På spørsmål til Bruland om han hadde blitt smitta av covid, svarte han at det hadde skjedd to-tre ganger, første gangen i Venezia. For øvrig avslutta han med å sitere politimesteren i Berlin: «Det er ‘kje lett å beholde vetet når det er så mykje galskap ute i verden».

Det var det nystarta Vegusdal Folkeakademi som stod for arrangementet med Astrid Madsen som møteleder. En del tok seg tid etterpå til å forsyne seg av den smakfulle kjøttsuppa.

 

Olav Heimdal

 

________________

Brukerskapt