Brøytemannskapene i bygda gjør en fantastisk jobb

SNØFØYKA STO FRA BRØYTEBILEN. Her kommer Odd Olav Lauen på en av sine utallige turen mellom Vatnestraum og Vegusdal, da han passerer Vegusdal kyrkje, mens snøen fyker ut av veibanen.

Rundt i heile bygda er det siden nyttårsaften gjort en stor innsats av brøytemannskapene, i lastebiler, traktorer og andre maskiner. Vi ble med Odd Olav Lauen fra Oggevatn en tur i lastebilen onsdag, på strekninga mellom Engesland, til krysset i Vegusdal og tilbake.

Sørlandet har i disse dager snødd ned, og vinden har i tillegg gjort forholdene flere steder nesten ufremkommelige. Verst har det vært langs kysten og rundt de store byene. Bilister har blitt bedt om å holde seg hjemme, flere har hatt hjemmekontor og mange skoler åpner ikke igjen før til mandag.

RUTINERT SJÅFØR. Odd Olav Lauen har vært ute en vinterdag før. Han har hatt god kontroll på snøen som har falt, og har holdt veien i god stand disse dagene. Men Nyttårsaften var det krevende for den erfarne sjåføren, som for de fleste andre.

Alle prognoser tilsa et stort snøfall som skulle komme inn over Sør-Norge på Nyttårsaften, og det slo til i stort monn. Til nå har det nesten snødd uavbrutt. I tillegg har det blåst kraftig, som har gjort at snøen mange steder har samlet seg i snøfonner på flere meter.

STORE SNØMENGDER. På strekningen i dag var det enkelte plasser høye brøytekanter, som her like ved badeplassen, ved Ljosevatnet.

Normalt sett er det de indre bygdene som får de største snøfallene om vinteren. Denne gang har det vært motsatt. I Birkenes kommune har det største snøfallet kommet rundt Birkeland, mens man på Herefoss og i Vegusdal har fått noe mindre snø enn i kommunesenteret.

Spesielt rundt sentrum på Birkeland er det jobbet iherdig med å holde snøen borte fra veier, fortau og parkeringsplasser. Her har brøytemannskapene gått døgnet rundt, stått på hele tiden og gjort en uvurderlig innsats.

ISING I FRONTRUTA. De fleste sjåfører har erfart ising på frontruta og på vindusviskerne sine. Her har Lauen stoppet for å gjøre vindusviskerne rene for is og snø.

Odd Olav Lauen har fast brøyte-rode fra Vatnestraum i Iveland, over Katteheia til Engesland og videre på fylkesvei 405 frem til riksvei 9 i Vegusdal.

SNØ-RENSK I VEGUSDALKRYSSET. Her er Lauen i gang med å renske krysset i Vegusdal, der riksvei 9 og fylkesvei 405 møtes.

–  Jeg har hatt brøytingen her siden 2017, og har ikke hatt de store snøfallene disse årene. Men det første året kom det godt med snø gjennom hele vinteren.

– Det spesielle med snøfallet nå her sør, er jo at de fikk det verst ute med kysten. Der er det også mange flere veier, større trafikk og i byene står bygningene tett, som gjør jobben tøffere. Jeg har snakket med andre som jobber nedover, og de har hatt noen tøffe dager.

– Det var uansett ganske vilt med snøfallet i timene på kvelden på Nyttårsaften og utover natta. Da snødde det tett og mye på få timer. Med vinden i tillegg var det svært dårlig sikt på veien, og i glimt var alt helt hvitt foran lastebilen.

GOD OVERSIKT. Fra førersetet som her, har Lauen og sjåførene god oversikt over veibanen og lastebilen. Nyttårsaften var det tidvis krevende å se veien med brøytestikkene i veikanten. Men disse sjåførene har god erfaring til å mestre disse forholdene.

Lauen har de siste tre dagene hatt rundt 35 timer bak rattet, på strekningen der veien etter forholdene har vært greie å kjøre på.

Nå ser man det siste av snøfallet, for denne gang. Nå skal kulden ta over frem mot helgen, og det er ventet ned mot 20 minusgrader flere steder i vår region. Det har vært isende kaldt også de siste dagene. Da vi var med Lauen i brøytebilen viste gradestokken minus 10 grader. Med en vind på rundt 9 meter i sekundet, og opp i 18-19 meter i sekundet i kastene, så var utendørsaktivitet en kald fornøyelse.