Sesongavslutning – markerte seg godt i verdens største skiskytterfestival

(Foto: Privat)

Torsdag 11. april dro åtte skiskyttere fra Birkenes til årets store høydepunkt, sammen med 16 foreldre.  Liatoppen skiskytterfestival er verdens største skiskytterfestival med omtrent 1000 deltakere i aldersklassene 10-16 år.

Dette er også en sosial tur hvor utøvere og foreldre bor sammen og har det gøy.

Konkurransene er stafett på fredager hvor Birkenes stilte med lag i 13-16 år mix. Johann Gauslå Kile sammen med Sara Linnea Kolstad Skretteberg og Åsmund Stavelin gikk inn til en fin 9. plass blant 36 tellende lag. Noe som er en meget god plassering med tanke på at Birkenes stilte med to 13-åringer. Tomine Haugeplass Aanesen og Aksel Roiha Bjorå gikk også mix 13-16 og Håkon Matheo Kolstad Skretteberg gikk mix 11-12 sammen med Gjerstad.

Med nesten 1000 startende hver dag blir det lange dager på skistadion på toppen av fjellet. På lørdagens sprint hadde Birkenes første løper ut klokken 09:50 og siste løper 15:30. Imellom alle egne løpere er det heiing på gode venninner og kamerater fra naboklubber og andre løpere i egen krets. Autografjag og selfier av kjente skiskyttere som Tarjei Bøe og Ingrid Landmark Tandrevoll får også tiden til å gå, mens de voksne sitter og nyter vårsolen.

Tilde Haugeplass Aanesen og John Emil Svaland Fidje var årets yngste deltakere fra Birkenes og stilte på startstreken med 139 konkurrenter i klassen 10 år nybegynnere. Med to fulle hus på begge to og mottakelse av Tarjei Bøe i målområdet ble det en god opplevelse for begge to.

John Emil som deltok for første gang, hadde en kjapp kommentar når han kom i mål. «Pappa, dette var gøy. Her skal vi til neste år også!»

Håkon Matheo Kolstad Skretteberg stilte i G11 lørdag og søndag med god innsats.

Birkenes sine beste utøvere på sprinten ble Johann Gauslå Kile som endte på en 5. plass bare åtte sekunder bak pallen og Sara Linnea Kolstad med en topp 10 plassering etter 9 treff. Det er store klasser med 74 løper til start hos guttene og 61 til start hos jentene. Aksel Roiha Bjorå nr 36 og Tomine Haugeplass Aanesen nr 19 deltok også i samme klasser og gjorde flotte løp.

Søndagen startet med utfordrende forhold for de minste som gikk normaldistanse. På standplass og i løypa var det mye vind. Med snø i sikte og staking i motvind i nedoverbakke ble det et slitsomt siste løp for sesongen, men fornøyde var de når de kom i mål.

For de eldste utøverne (13-16 år) står fellesstart på programmet. Her går de 30 beste fra sprinten i 1. heat osv. Fellesstart er veldig moro for utøvere, publikum og foreldre som står på sekunderingsposter, standplass, stavposter og gir skrumelding ute i løypa slik at utøvere blir fulgt godt opp.

Igjen var det Johann Gauslå Kile i G13 som ble beste utøver. Lenge så det ut som om pallplassen var sikret, men i heat 2 dukket det opp en overraskelse som dyttet Johann nok en gang ned fra pallplass. Denne gangen med kun seks sekunder. Aksel Roiha Bjorå ble nr. 28 av 73 deltakere. I J13 ble Tomine Haugeplass Aanesen nr 29 og Sara Linnea Kolstad Skretteberg nr 34 av 59. Begge jentene var litt uheldige i sitt løp, men begge hadde god innsats.

Åsmund Stavelin stilte i 16-års klassen for siste gang på Liatoppen i år. Åsmund skyter bra med 9 treff, og går inn til en 23 plass av på lørdagen. På fellesstarten blir det to bom som holder til 39. plass av 72 deltakere. Denne klassen er tøff med mange nasjonaliteter på startstreken.

Birkenes IL Skiskyting holder skiskytterskole (skiskytterskolen.no for påmelding) til høsten om noen vil prøve den gøye idretten.

Følg oss på Facebook og Instagram for nærmere info, og for alt annet spennende som skjer i klubben vår.