Olav Stedje samla fullt hus i Vegusdal

For de litt eldre generasjonene har Olav Stedje vært en kjent og kjær sanger og musiker i over 40 år. Trubaduren fra Sogndal, som fylte 70 år i fjor, har en rekke utmerkelser fra norsk musikkliv å se tilbake på.

Spelemannsprisvinneren fra 1983 fikk tidlig med seg sitt publikum innerst i bygda vår, med kjente og kjære sanger fra hans lange karriere.

Han fortalte oss før konserten at han først og fremst ikke var noen låtskriver, og at det var sanger og trubadur han først og fremst ville kalle seg. Av flere låtskrivere bak hans sanger, er nok Jonas Fjeld den mest kjente av dem.

– Samarbeidet med Jonas går helt tilbake til 1960-tallet. Og fra den tid har vi samarbeidet mange ganger både med album og utgivelser.

Låter som «Når sola renn», «Eg kjem likevel» og «Eg må heim» er noen av låtene duoen Stedje og Fjeld har bak seg.

«Vi vandrar saman» er nok uansett den mest kjente låta fra Stedjes innholdsrike karriere. I samarbeid med Svein Dag Hauge og Vidar Garlie, ble det en populær låt som kom ut i 1981, og som ble nyinnspilt i 2006.

Stedje fremfører sine låter på nynorsk og dialekt fra sitt kjære Sogn og ikke minst Sogndal. Tekstene handler mye om lengsel, kjærlighet, savn og nærhet.

Mange fotballsupportere vil også nikke gjenkjennende til fotballaget Sogndal sin kjente supporter-låt, «Stao no pao». Det har ikke skjedd ofte at en supporter-låt havner på VG-lista, men det gjorde Sogndals låt i 1991. Der var Stedje forsanger, i låta til Per Kristian Indrehus og Jan Inge Fardal.

I lokalene til Ole Morten Vegusdal fikk publikum på lørdag høre det meste av artistens låter gjennom en lang karriere. I tillegg serverte han historier som fikk frem latteren fra et entusiastisk publikum.

Vi spør artisten litt om hans konserter det kommende året, hvordan han havnet i Vegusdal, og om hans reise til USA i fjor høst?

– Jeg er invitert av Folkeakademiet til å spille flere steder utover vinteren og våren. Fredag spilte jeg i Arendal og så er jeg her i kveld. Veldig trivelig å spille på slike intime steder som her, der jeg kommer tett på publikum. Det er første gang jeg besøker kommunen, og det er svært kjekt å komme i kontakt med et publikum som har kjennskap til sangene mine.

– Jeg hører her på flere av sangene at noen synger og nynner med, og det er alltid et godt tegn til at musikken og sangene mine er hørt før.

– Jo, det stemmer at jeg var i USA i fjor høst. Det er en årlig reise jeg er med Fotefar Temareiser, der jeg opptrer på steder rundt i landet. Ett av stedene jeg spilte i fjor var i Nashville, som var en fin opplevelse i 11 dager.

Folkeakademiet er en norsk ideell organisasjon, med det mål å bidra til enkeltindividets vekst gjennom kunnskap og kulturopplevelser.

Litt imponert blir man når «lille» Vegusdal får besøk av en artist med et så kjent navn som Olav Stedje. 50 publikummere fra Vegusdal, Herefoss, Birkeland, Froland og Iveland fylte opp lokalet, slik at bygda doblet innbyggertallet noen små timer lørdagskvelden.

«Ein nordmann sin draum», nærmest fra kassettspillerens dager, var det mange som husket godt. Låta fra 1986 var en av Stedjes mange suksesser.