Feiring i Hovlandsdalen

FLAGGET TIL TOPPS: Torunn Risdal Momrak og Aslak Myklebostad heiser flagget i åsyn av representanter fra kommune, Fylkesmann og Kartverk.

Neste uke vedtar Fylkesmannen at Birkenes blir en størrelse mindre neste år.

– Så Birkenes mister Himmelsyna, sier Tom Egerhei over frokostbordet i Hovlandsdalen.

Det er delvis et spørsmål, og delvis en konstatering som kommer fra fagdirektøren hos Fylkesmannen denne torsdag morgenen. Omtrent fem kilometer fra Himmelsyna er representanter fra Fylkesmannen, Birkenes og Evje og Hornnes kommuner, og Kartverket samlet.

– Ja, men vi har et lokalt Himmelsyna på Birkeland som vi aldri gir fra oss, svarer rådmann Anne Stapnes fra andre siden av langbordet, og viser til møterommet i kommunehuset med samme navn.

Ingen negative

Innbyggerne i Hovlandsdalen har lenge jobbet for å tilhøre Evje og Hornnes kommune. På 90-tallet ble det utarbeidet en fullstendig søknad, men den ble aldri sendt. Arbeidsgruppa som nå har fått storfint besøk til dalen, har jobba med saken i et par tre år.

– Dette er et historisk, sjeldent og eksotisk møte. Eksotisk fordi dere som bor her sa ja til denne ville ideen om å møtes her i Hovlandsdalen. En sånn frokost får man ikke langs kysten, sier fylkesmann Stein Ytterdahl når det formelle møtet innledes.

17. januar sendte Fylkesmannen sitt forslag til vedtak på høring. De foreslår at rundt 35 kvadratkilometer, og 30 personer overføres fra Birkenes til Evje og Hornnes. Da høringsfristen gikk ut 1. mars, hadde ikke Fylkesmannen mottatt en eneste høringsuttalelse som var negativ til forslaget.

– Dette er et innbyggerinitiativ det har vært bred enighet om, også mellom de to aktuelle kommunene. Høringa har heller ikke gitt veldig mange innspill, sier Ytterdahl.

MEKTIG: Både frokostbordet og menneskene rundt er mektige i Hovlandsdalen. – Vedtaket vårt kan ikke ankes, sier fagdirektør Tom Egerhei (t.v.) hos Fylkesmannen i Vest- og Aust-Agder. Ved siden av ham sitter fylkesmann Stein Ytterdahl. Over for dem sitter ordfører Bjørn Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes, og rådmann Anne Stapnes og ordfører Anders Christiansen (Ap) fra Birkenes.

Kan velge skole

Fagdirektør Egerhei forteller at Fylkesmannen har lagt vesentlig vekt på at Birkenes kommune er positive til å gi fra seg Hovlandsdalen. I september sa elleve folkevalgte i Birkenes kommunestyre ja til grensejustering, mens ti sa nei.

Nå gjenstår kun mindre formaliteter før alt er klart for at Hovlandsdalen fra 1. januar 2019 ikke lenger sogner til Birkenes. Noen mindre grensejusteringer i vann må avklares, og de to kommunen må bli enige om hvem som har ansvar for det knippe skolebarn som bor i området.

– Vi har en dialog med Evje og Hornnes om barna som er elever på Engesland. Det kan jo være at noen vil fortsette på skolen, mens andre bil bytte skole. Vi ønsker å imøtekomme innbyggernes ønsker på dette området, sier Stapnes.

Heiser flagget

Tidlig neste uke sendes det formelle vedtaket ut. Fylkesmannen har myndighet til å vurdere en slik mindre grensejustering, og vedtaket er dermed endelig. Det kan ikke ankes.

– Jeg vet ikke om jeg kan heise flagget i dag, eller må vente til over helga, sier Torunn Risdal Momrak.

Sammen med Anne Hovland og Aslak Myklebostad utgjør hun den lokale arbeidsgruppa. På sterk oppfordring fra en samlet presse velger hun å heise flagget allerede i dag. Både Birkenesavisa, Setesdølen og Fædrelandsvennen er på plass for å dekke begivenheten.

– Vi har stått samlet i bygda, og brukt sofaen er hos meg til mange møter. Det er godt å ha kommet så langt, sier Momrak.

Hun bruker 20 minutter i bil til Evje på vinterføret, og minst det dobbelte til Birkeland. Innbyggerne i Hovlandsdalen har ifølge henne sin naturlige tilknytting til Evje.

– Nå må jeg kanskje få meg ny bunad til neste år, en Setesdalsbunad. Nå har jeg Åmlibunad, eller Aust-Agder bunad, sier Momrak med et smil.

Ny topp

Mens hun vurderer å skaffe seg ny bunad, blir altså Birkenes pent nødt til å finne seg et nytt toppunkt. Kommunens høyeste punkt, Himmelsyna 649,8 meter over havet, blir fra 1. januar en del av Evje og Hornnes. Selve toppunktet har for øvrig aldri tilhørt Birkenes.

Himmelsyna ligger i dag i tre kommuner, men det er bare i Birkenes den rager høyere enn alle andre topper. Evje og Hornnes har Midtstrandnuten på 790 meter over havet, og Froland har Befjell på 658,2 meter over havet.