Ny gapahuk i laftetømmer klar til bruk på Bellandsheia

NY GAPAHUK. Her er lafterne Thor Arild Aas (til venstre) og Eirik Magnus Skaiaa ved den nye gapahuken. (Foto: Privat)

I løpet av de siste to årene har Aas Laft & Bygg på Engesland, satt opp tre gapahuker for ulike organisasjoner i bygda. Den siste står nå klar til bruk i regi av IL Gry. Nå kan ski- og turentusiaster ta i bruk den nye gapahuken på Bellandsheia, sør for Engesland.

Dermed har de to største skiutfartsstedene i bygda sitt eget samlingssted. Fra før kan man glede seg over Herefoss IL sitt samlingsted på Toplandsheia, som ble satt opp vinteren 2022. Nå følger bygda vest i kommunen opp med tilsvarende tilbud. I tillegg fikk speideren på Birkeland oppført sitt bygg i november 2022, fra Aas Laft & Bygg.

– Dette er samme konsept og bygg som på de to andre stedene vi har bygd gapahuker, forteller Thor Daniel Aas i laftefirmaet.

– Den nye gapahuken er på 2.5 meter x 5 meter i størrelse. Vi har brukt 30 laftestokker i prosjektet og fraktet det opp på heia med snøscooter. Vi har vært tre mann på dette oppdraget, og startet i produksjonshallen på Aas. Der brukte vi en uke i lafta med å tilpasse stokkene, mens vi brukte to dager på å sette opp bygget på Bellandsheia.

– Det betyr at det blei noen turer med snøscooteren for å få opp materialene, denne uka?

– Ja, det blei totalt fem turer på hver av de to scooterne vi brukte fra idrettsplassen. Totalt 28 kilometer ble det til toppen av Bellandsheia.

Aas forteller også til BA at det skal gjøres trivelig rundt turområdets nye tilskudd.

– Vi har laget til benker som man kan hvile seg på i gapahuken. I tillegg vil publikum kunne sette seg på flere kubber, som vi setter rundt bålpanna, utenfor laftebygget.

For de som er kjent i området, så vil man finne gapahuken på toppen av bakken opp til Bellandsheia, fra lysløypa på Engesland. Der ligger den 10 meter fra de oppmerka løypene på høyre side når man kommer opp bakken, 1100 meter fra lysløypa. Her vil publikum kunne nyte sin kakao og grilla pølser, i solhellinga fra sørvest.

På tross av mildvær de siste dagene, meldes det fortsatt om godt skiføre i området.