41 minusgrader målt i Vegusdal

BILPARKEN FIKK KULDESJOKK. Her er Gunnar Flateland ute med en av bilene søndag, som sto på grunn av kulda som har vært. Batteriene på de tre bilene måtte inn i hus og lades opp. (Foto: Privat)

Det har vært satt kulderekorder rundt om på flere steder i Sør-Norge de siste dagene. Også flere steder i Birkenes har det vært ned svært kaldt.

I Birkenes har krysset i Vegusdal, der riksveien og fylkesveien møtes, alltid vært av de kaldeste i bygda. Området ligger nede i en grop, med mye myr i landskapet rundt.

Ekteparet Gøril og Gunnar Flateland bor sentralt ved veikrysset, og har kjent på kulden siden de flyttet til i 2003. De har erfart de blå gradene i flere år, men det ble ingen kulderekord denne gangen heller.

– På 50-, 60- og 70-tallet bodde Synnøve Bakkevold her og drev posthuset i mange år. Hun fulgte gradestokken i alle år og loggførte både minus og plussgrader. Rekorden fra den tiden er på 43,2 minusgrader og er den offisielle her oppe i bygda.

– De gamle her før i tiden snakket om at det hadde vært ned mot 48 minus en gang, men det er det ingen dokumentasjon på.

– Og rekorden på over 43 minusgrader holdt denne gangen også?

– Allerede i dag søndag merker vi at temperaturen er på vei opp igjen. I går viste temperaturmåleren i bilen 41 kalde. Vi tenkte da at det kunne bli ny rekord og kjøpte nye gradestokker til huset. Men det slo ikke til denne gangen. Nå midt på dagen, er det blitt «mildt» og det er kun 22.8 minus i sola her, og nydelig vintervær.

– I dag på morgenen, da sola sto opp og det er på sitt kaldeste var det «kun» 33 minusgrader. Nå skal det bli enda mildere, og vi er nok gjennom det verste for denne gang.

– De tre bilene vi har på tunet har gode batterier og nye glødeplugger, men ingen ville starte i går på morgenen. Vi måtte ta inn batteriene og lade dem, og brukte en booster for å få start på kjøretøyene igjen.

– Hvilke råd kan dere komme med til andre, dere som har opplevd kulda nesten hver vinter?

– Først og fremst å sikre vannet i huset. Da vi flyttet til her for 20 år siden opplevde vi at vannet frøs første vinteren. Gamle kobberrør ble byttet ut med plastrør som heter pex, og flyttet inn fra ytterveggene. Man må ikke spare på strøm i kulda, det kan fort bli dyrere enn planlagt. Her fyrer vi med ved og har varmepumpe.

– Her har sikringene gått mye de siste dagene, for de har blitt belastet godt og mye på grunn av kulda.

Etter mye vær siden snøfallet som startet nyttårsaften og frem til kulda nå, ser det ut til at man skal få mer «normalt» vær fremover. Temperaturen skal gå kraftig opp, og vi får temperaturer på noen få minusgrader den neste uken, ifølge værmelderne.