Nei til fradeling av tomt til nytt Filadelfia i Bjønndalen

TOMTA. Det er her i Bjønndalen, ved krysset inn til Natveitåsen, at det er søkt om fradeling av tomt for bruk til forsamlingslokale for Filadelfia Birkeland.

19. oktober i fjor søkte Hilde Kylland om dispensasjon til å fradele ei tomt innenfor LNF-området ved avkjørselen opp til Natveitåsen. Tomta er ønska kjøpt av Filadelfia Birkeland, for bruk til nytt planlagt forsamlingshus.

Søknaden ble besvart av kommunens byggesaksbehandler:

– Vi har gjennomgått søknaden og hatt en intern diskusjon av saken. Vi er positive til et nytt forsamlingshus/flerbrukshus på Birkeland, men vår foreløpige vurdering er at vi er negative til at det oppføres et slikt lokale gjennom dispensasjoner.

– Vi ber om en tilbakemelding fra dere på om dere ønsker at søknaden behandles slik den foreligger nå, eller om dere ønsker å endre/trekke søknaden. Til informasjon behandles denne type dispensasjonssøknader politisk i planutvalget, og planutvalgets vurdering av saken kan være annerledes enn administrasjonens foreløpige vurdering.

Søker har opprettholdt søknaden.

– Det er allerede er en skogsbilavkjørsel fra Natveitåsveien og inn til tomten. Altså ikke fra fylkesvei 402. Oppkjøper av tomten har gitt uttrykk for at denne avkjørselen ønskes å benyttes, opplyser søker.

Videre påpeker søker at det er busstopp like ved den aktuelle tomta.

Neste uke skal saken behandles politisk, av planutvalget.

Kommunedirektøren har gjort blant anna følgende vurdering om adgangen til å gi dispensasjon:

– Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 19-2 første ledd kan kommunen gi varig eller midlertidig dispensasjon fra bestemmelser i loven, forskrifter eller planer gitt i medhold av loven. Kommunen kan sette vilkår for dispensasjon. Det er ingen som har krav på å få dispensasjon. Det skal ikke være kurant å fravike lov eller gjeldende planer uten at dette er grundig og faglig begrunnet.

Kommunedirektøren har nå gjort sine konklusjoner før planutvalgets møte 31. januar.

– Kommunedirektøren konkluderer med at hensynet bak LNF-formålet ikke blir vesentlig tilsidesatt, men at hensynet bak lovens formålsbestemmelse og nasjonale og regionale interesser blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg er ikke fordelene ved å innvilge dispensasjon klart større enn ulempene.

– Kommunedirektøren ønsker å presisere at det er positivt med et nytt forsamlingslokale, men at tiltaket er avhengig av flere faktorer og hensyn som må ivaretas, og at dette sikres på en bedre måte gjennom en planprosess.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

I medhold av plan- og bygningsloven § 19-2 første ledd gis det avslag på søknad om dispensasjon fra LNF-formålet i kommuneplanens arealdel (planID 20170005) for fradeling til forsamlingslokale på gnr. 85 bnr. 2. Kommunen er positiv til et nytt forsamlingslokale, men begrunner avslaget med at det er flere hensyn som må ivaretas i en slik sak og som bør sees på samlet, gjennom en planprosess.