Martin i storform i Tyskland

HJEM FOR Å TRENE. Birkenes ILs og rekruttlandslagets Martin Uldal leverte to sterke løp i Arber. Nå reiser han hjem til Lillehammer for å trene. Så blir det trolig en tur opp i høyden for å forberede seg til de to siste rundene i IBU Cup, begge i Obertilliach, på 1500 meters høyde. (Arkivbilde: Atle Uldal)

Med seier og 2. plass i IBU Cup-sprintene i Arber viser skiskytter Martin Uldal at formen er tilbake for fullt.

– Ja, det kjennes ut som formen virkelig har løsna nå. Jeg synes den har vært grei, men ikke veldig bra. Så fikk jeg covid i jula, og etter det har det vært sånn helt passe, så det var skikkelig gøy i Arber, sier Martin Uldal til Birkenesavisa. Han innrømmer imidlertid at storformen kom litt bardus på.

– Jeg kjente det ikke før startskuddet gikk. Til og med på trening dagen før syntes jeg det kjentes litt tyngre ut enn vanlig, så jeg var forberedt på at jeg måtte gjør et godt skyteløp. Jeg hadde fullt fokus på å sette skudda, og da langrennsformen kom på toppen av det, så ble det to bra løp. Veldig rask skyting også, så det var bra, legger rekruttlandslagsløperen til.

Suverén seier

Etter å ha slitt med covid i jula, rakk han så vidt å komme i form til EM i Osrblie for halvannen uke siden. Nå er både skyteformen og langrennsformen på plass. Torsdag feide birkenesløperen inn til suverén seier på den første av to sprintøvelser i de tyske alpene, etter feilfri skyting og nest beste langrennstid. Avstanden til nærmeste konkurrent – Johan-Olav Botn, sesongens store komet i den norske skiskytterleiren – var på nesten 50 sekunder. Lørdag fulgte Uldal opp med et nytt kanonløp. Med fullt hus på liggende og én bom på stående gikk han inn til 2. plass, 38 sekunder bak Botn, som skjøt feilfritt.

Høyt nivå

– Hadde han skutt fullt på torsdagen, så hadde vi vært ganske jevne. Han har jo gått to verdenscupløp i år, og hadde best langrennstid i begge, så å være på nivå med ham er bra, sier Martin Uldal.

– Det er godt å vise for meg sjøl at jeg kan gå skikkelig gode løp, for det er ei stund siden jeg har hatt den følelsen, legger han til.

Rekruttlandslagsløperen er også godt fornøyd med skytinga i Arber. Én bom på 20 sprintskudd er godt innafor. At skyteformen også er på plass er ikke tilfeldig.

– Jeg trente veldig mye skyting før EM, tok ganske bra tak og skjøt mye på papp, grunntrening for å skyte gode serier. Det har hjulpet både i Arber og EM, hvis vi ser bort fra den ene serien i EM der det ble fire bom, forklarer han.

4. plass sammenlagt

Når to runder gjenstår av sesongens IBU Cup, ligger Martin Uldal på 4. plass sammenlagt. I sprintcupen og jaktstartcupen ligger han på 3. plass, i fellesstartcupen på 5. plass og i normalprogramcupen på 6. plass. Med unntak av fellesstartcupen, hvor tyske Danilo Riethmüller holder 3. plassen, er det total norsk dominans med fem nordmenn på de fem første plassene i alle cupene. Også i dameklassen gjør Norge det sterkt med fem norske jenter på de fem første plassene i sammenlagtcupen. I cupene for de ulike øvelsene er det større spredning blant nasjonene, men Norge har minst to blant de fem beste i alle cupene også på damesida.