Ingen EM-suksess for Martin

SLEIT I EM-LØYPENE. Martin Uldal fikk det ikke til i EM-løypene i Lenzerheide, men gleder seg over lagkameratenes suksess og at foreldrene hans tok turen til Sveits for å se ham i aksjon. – Det var veldig hyggelig, sier Uldal til Birkenesavisa. (Foto: Atle Uldal)

Sykdom i forkant ødela trolig BIL-løper Martin Uldals medaljesjanser i EM i skiskyting.

– Jeg er litt usikker, men jeg tror det kan være en blanding av dét og at jeg fikk veldig kort tid i høyden før mesterskapet. Men det kan være litt tilfeldigheter også, en kan jo ikke være i toppform hele tida, sier Uldal til Birkenesavisa, etter et mesterskap som ikke ble helt som han hadde håpet. 17., 29. og 9. plass er langt unna stortalentets egne ambisjoner.

– Jeg vil jo si det var gøy, men resultatmessig var det nedtur, det er det ingen tvil om, bekrefter rekruttlandslagsløperen.

Mens de aller beste går verdenscup og VM, sender Norge sine nest beste skiskyttere til IBU Cup og EM. Det skyhøye nivået i norsk skiskyting for øyeblikket, spesielt på herresida, gjør det til en bragd bare å bli tatt ut til de to sistnevnte konkurransene. Det ble Martin Uldal, selv om han fortsatt er junior. Etter flere seire og pallplasser i IBU-cupen hadde birkenesløperen også realistiske ambisjoner om medalje i mesterskapet, som gikk i sveitiske Lenzerheide sist uke og helg.

Tydelig ute av form

Dessverre ble birkenesgutten syk og måtte stå over de to siste rundene i IBU Cup før EM, og da mesterskapet starta med 20 km normalprogram onsdag, ble det tydelig at han ikke hadde rukket å komme helt til hektene igjen. En 17. plass etter usedvanlig tam innsats i sporet ble fasiten, og i mål var han mer enn fire og et halvt minutt bak gullvinner Endre Strømsheim, til tross for kun to bom totalt på de 20 skudda.

– Jeg var veldig sliten i løypa. Melkesyra forsvant ikke som den pleier å gjøre, sa Uldal til Birkenesavisa etter løpet. Han la til at han håpet og trodde det skulle løsne til fredagens sprintøvelse. Det gjorde det ikke. Her ble det en 29. plass på birkenesingen, snaue to minutter bak vinner Erlend Bjøntegaard. Uldal fikk imidlertid en opptur på jaktstarten dagen etter, hvor han gikk inn til 9. plass til tross for tre bom på skytinga.

– Da var jeg nesten tilbake i form, men jeg mener jeg kan enda bedre enn dét også, sier birkenesjunioren som noterte seg for tredje beste langrennstid og gikk seg opp 20 plasser på resultatlista. Dermed fikk mesterskapet en positiv avslutning for hans del.

Ute av IBU Cup-laget

Like hyggelig var det ikke at de svake resultatene i EM skjøv ham ut av IBU Cup-laget.

– Det var litt kjipt, men det er ikke godt nok det jeg har gjort her, så jeg ser den, sier 21-åringen nøkternt. Mens det norske laget reiser videre til Obertilliach og neste cuprunde, setter birkenesløperen kursen hjemover for å prøve å kvalifisere seg til de to siste rundene i IBU Cup, som går i Canmore i Canada 23.-26. februar og 1.-4. mars. Da må han prestere i kretsmesterskapet for Oppland og Oslo/Akershus kommende helg. De to sprintrennene på henholdsvis Østre Toten og Fetsund teller nemlig som uttak til de siste to IBU-cuprundene. Her får Martin konkurranse av storebror Espen, som også har lyst på en tur til Canada og som vant siste renn i norgescupen.

– Kan vi få se to blad Uldal i IBU-cupen?

– Åh, det er nok vanskelig. De gjør det jo så bra de som er på laget allerede også, men kanskje én av oss, sier Martin Uldal håpefullt.

Det norske herrelaget, som er identisk med IBU Cup-laget på herresida, gjorde for øvrig så godt som reint bord i EM, med tre gull, to sølv og én bronse på de tre individuelle øvelsene. I tillegg ble det norsk gull på begge stafettene som avslutta mesterskapet søndag. For damene gikk det ikke like bra. Her ble fangsten fire plasseringer blant de ti beste på de individuelle øvelsene.