Jens Christian Langås sin tale på Engesland i dag

 

Gratulerer med dagen! Gratulerer med nasjonaldag! Gratulerer med grunnlovsdag!

Norge skinner i sitt vakreste i dag, sol, varme, ny sprungen bjørk, fuglesang, og tusenvis av flagg som vaier over det ganske land!

Engesland står i sitt vakreste i dag! Å våkne opp og se utover Ljosevannet! Det er lykke, fred og frihet!

Takk for tog, takk for sang, takk for gudstjeneste og takk til alle som bidrar til dette flotte arrangementet på alle vis!

For noen år siden var jeg i en konfirmasjon. Der kom jeg i snakk med en gutt jeg kjente litt til. «Hvordan går det med deg? Spurte jeg han. Jeg har flytta sa han. Sier du det, og hvor er det da spurte jeg? Jeg tror ikke du vet hvor det er sa han. Det er en plass oppi huttaheiti, det hette Engesland»

Noe av det første vi fikk oppleve da vi flyttet til Engesland for halvannet år siden var en skoleforestilling med utdrag fra Torbjørn Egners bøker. Jeg må si jeg var mektig imponert! Denne lille skolen slår på stortromma med flotte kulisser, nesten 100 prosent deltagelse, eget band og egne sangere!

Skole og barnehage er selve livsnerven her i Engesland! Det skal vi alltid ta godt vare på!

Så bar det videre til IL Gry og Bygdekvinnelagets salgsmesse og videre til 17 mai 2023. Lokale kremmere, stor dugnadsånd og tre varme retter i cafeen!

Og når arrangementene er ferdig, ja da kaster flere enn komiteen jakka og rydder til det er slutt!

Juletretenning, aktivt bedehus med Alpha -kurs og middag for alle, idrettslag, foreninger og oppkjørte løyper! Gudstjenester, julekonsert og historielag!

Fortsett slik! Slik bygges Norge!

Mine foreldre har hatt for vane å henge opp viktige sitater fra aviser gjennom 50 år! Da noen henger på toalettet, blir det jo gjentagende lesning! Ett lyder slik «Hei, er du ny her?»

Vi har vært så privilegerte å få et vennskap til to ukrainske par de siste årene! De har forlatt alt og vet lite eller ingenting om fremtiden for seg selv og sine slektninger.  De har sendt sine kjære i kamp og mange ofrer alt!

Likevel gir disse flytningene vi har møtt av seg selv, de engasjerer seg, utdanner seg og vil gjerne bidra med arbeid i Norge!

De setter sin lit til Gud og medmennesker og håper for fremtiden!

Også vi måtte kjempe igjen for vår frihet fra 1940 – 1945. Vi minnes i takknemlighet alle de som gav sitt liv den gang! Både på land og til havs!

La oss hjelpe andre til å vinne sin rett, slik vi vant vår!

Dagen i dag er også for mange en dag man kjenner savnet etter de som har gått bort! Vi minnes dem i takknemlighet!

En politiker som deltok på valgdebatten her på Engesland sa det slik i forbindelse med spørsmål rundt opprustning av vei:

«Ja, dette med vei er vanskelig. Men, dere har jo selv valgt å bo her oppe, så dere får bare kjøre og nyte utsikten»

Det skal vi gjøre!

Tre ganger tre hurra!

Gratulerer med dagen Engedøler!

God 17 mai!