Anna (23) ble Årets lærling i Agder

FAGBREV OG ÅRETS LÆRLING. Anna Landsverk Førde fikk sitt fagbrev i anleggsgartnerfaget av fylkesordfører Arne Thomassen. Og så fikk hun altså prisen som Årets lærling i Agder. (Foto: Agder fylkeskommune)

Anna Landsverk Førde fra Have i Ydderdalen fikk prisen som Årets lærling av Agder fylkeskommune. Utdelingen skjedde i anledning utdeling av fag-, svenne-, og kompetansebrev i Kristiansand torsdag kveld.

Anna har vært lærling ved Parkvesenet i Kristiansand kommune. Fagbrevet i anleggsgartnerfaget tok hun i september i fjor, og hun begynte i fast jobb i Parkvesenet 2. januar i år.

– Det var veldig gøy med utdeling av fagbrevet, og ekstra gøy å bli «Årets lærling». Det var nok 800-1000 til stede på utdelingen og NRK filmet hele seansen, forteller hun når BA treffer henne på sin arbeidsplass på Dalene i Kristiansand, dagen etter utdelinga.

Prisen ble markert også på arbeidsplassen fredag morgen, da blant annet sambygding og virksomhetsleder i Parkvesenet, Kurt Tange Jensen, kom og gratulerte.

Trives

Anna trives veldig godt i jobben sin hos Parkvesenet.

– Vi er 12 personer som jobber på denne sonen. Vi er ofte 2-3 sammen om jobbene, og det er veldig sosialt.

– Det er gode kolleger her med stolthet for faget. Det er et godt miljø her og vi blir tatt godt vare på. Det betyr mye å bli satt pris på slik. Det viser at det jeg gjør er riktig, sier hun.

– Jeg føler meg så heldig som fikk fast jobb. Det er midt i blinken for meg, og jeg kan absolutt anbefale andre å ta fagbrev. En fordel er at man kommer raskt ut i jobb.

(Foto: Privat)

Anna bestemte seg for å søke jobb i Parkvesenet for to år siden. Hun hadde da hatt sommerjobb der hvert år siden 2017. Men det hørte ikke med til karriereplanene hennes tidligere. Hun tok først Videregående hestefag og tok hestefagbrev i 2020, og jobbet deretter med hest på Epona ryttersenter. Hesteinteressen har hun fortsatt, og hun hadde egen hest frem til april i fjor.

– Min mor Anne er soneleder i Parkvesenet og jeg har vokst opp med nærhet til yrket.

Da jeg var liten tenkte jeg at jeg ikke skulle bli anleggsgartner som mamma, men nå ble jeg det likevel, og har aldri angret på valget, slår hun fast.

Variert jobb

Jobben hennes består blant annet av vedlikehold av parkanlegg og kommunale lekeplasser, plenklipping, stell av busker og hekk, beskjæring av trær, og hun har jobbet på gravplassene i kommunen. Hun hadde også ansvaret for julebelysningen i Søgne og Songdalen i jula som var. Sist sommer tok hun sertifikat på hjullaster og gravemaskin, og i vinter har det blitt en del brøyting og hogst av trær.

Pliktoppfyllende

I begrunnelsen for tildelingen beskrives hun som en pliktoppfyllende kollega, som er stolt over faget sitt og har omsorg for andre.

– Hun er en flott representant for både lærlingordningen og faget, skriver Yrkesopplæringsnemnda i sin begrunnelse.

Anna beskrives videre som en god kollega, hun tenker på og har omsorg for andre. Hun er ikke redd for nye utfordringer. Hun har utviklet en stolthet for anleggsgartnerfaget utover i lærlingtiden. Dette gjorde at hun fikk opp øynene for detaljene som utgjør et godt fagarbeid, står heter det videre i begrunnelsen.

Det er bedrifter, prøvenemnder og opplæringskontor som nominerer sine lærlinger til prisen, årets lærling. Representanter i Yrkesopplæringsnemnda velger ut hvem som er verdig prisen.

Stort behov

– Vi ser at det er en stor etterspørsel etter fagarbeidere på tvers av alle fagområdet i hele Norge og i Agder. Noen eksempler er innen mat- og servicenæringen, samt bil- og båtbransjen, sier Morten Torkelsen, avdelingsleder for fag- og yrkesopplæring i Agder fylkeskommune.

I år er det 2125 kandidater som får fag-, svenne- og kompetansebrev i Agder.