Andreas fikk VM-billett!

VM-KLAR. Birkenes ILs og juniorlandslagets Andreas Aas er klar for sitt andre junior-VM. Der er målet medalje i alle øvelser han får gå. (Foto: Privat)

BIL-skiskytter Andreas Aas er klar for sitt andre junior-VM etter å ha tatt 5. plass i junior-NM i Oppdal.

– Det var moro det, absolutt! Det er jo det som har vært målet hele sesongen, så det er klart det er stort, det er jo dette en jobber for, sier engeslandsgutten, som er klar for sitt andre junior-VM i skiskyting. I Soldier Hollow i USA for to år siden ble det stafettgull og 4. plass på normalprogrammet. Når han reiser til Otepää i Estland om to uker er ikke ambisjonene lavere.

– Jeg vil jo si at sjansen for medalje skal være der, grei sjanse også, egentlig. Det er jo det som er målet, bekrefter juniorlandslagsløperen. I VM, som starter fredag 23. februar, skal det gås normalprogram, sprint, fellesstart og stafetter. Aas tror han har sjanse på medalje i alle øvelsene, forutsatt at han får gå.

– Vi er jo fem stykk som er tatt ut, så er det fire som får gå, så det er ikke sikkert at en får gå alt, presiserer vegdølen.

NM- og norgescuphelg i Oppdal

Beskjeden om VM-uttaket fikk han etter helgas NM for ungdom og junior og norgescup for senior i Oppdal. Her gikk han inn til 5. plass på fellesstarten fredag. Lørdag skulle han ha gått sprint, men valgte å stå over, da kroppen ikke var helt på lag.

Det var den heller ikke for Espen Uldal, som gikk ASKO Cup (norgescup) i seniorklassen. Han gikk likevel inn til 7. plass på fellesstarten og 5. plass på sprinten, etter 17 treff av 20 mulige på fellesstarten og ni av ti på sprinten.

– Jeg føler jeg fikk mye ut av en helt ubrukelig form, sier Uldal til Birkenesavisa. Han har slitt mye den siste tida med ettervirkninger av koronaen han fikk etter ei treningssamling i november, og har kun hatt en håndfull treningsøkter de siste tre ukene.

– Jeg hadde et håp om at formen var stigende, men realistisk sett var nok dette det beste jeg kunne forvente, konstaterer 26-åringen, som håper på formstigning fram mot neste norgescuprunde, som går i Fossum siste helga i februar.

Ni borkiser på startstreken

Det var ellers flust av løpere med Birkenes IL på ryggen å se i vindværet i Oppdal, hvor ungdomsklassene (17-19 år) kniva om NM-medaljer i sprint fredag formiddag, mens juniorklassene (20-22 år) gjorde det samme i fellesstart seinere på dagen. Lørdag var det fellesstart for ungdom og sprint for junior. Seniorene gikk fellesstart i norgescupen fredag og sprint lørdag. Den store skiskytterhelga runda av med NM-stafetter for ungdom og junior søndag.

Birkenes IL stilte med ikke mindre enn ni løpere på NM-distansene, med Andreas Aas som den antatt største medaljekandidaten. På fredagens fellesstart åpna vegdølen med fullt hus på begge de liggende skytingene, og lå an til pallplass helt til siste skyting, til tross for to bom på første stående. Da det ble to bom også på siste stående, rykka han ned et par plasser på resultatlista. Juniorlandslagsløperen var likevel tålig fornøyd.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd med selve løpet. Det ble litt mye bom på stå, men ellers var det greit, sa han til Birkenesavisa.

Sterk sprint av Kerlefsen Håverstad

Heller ingen av de øvrige birkenesingene nådde helt opp på pallplass i sine årsklasser, men Tobias Kerlefsen Håverstad leverte en sterk prestasjon på sprinten, hvor det ble 6. plass i 19-årsklassen etter fullt hus på skytinga. På lørdagens fellesstart ble det litt for mange bomskudd og 33. plass. Oskar Dalene i samme årsklasse traff på åtte av ti skudd på sprinten og 14 av 20 på fellesstarten. Det holdt til henholdsvis 23. og 14. plass. Nils Henrik Smeland gikk inn til 33. plass på sprinten og 34. plass på fellesstarten, mens Johannes Kolstad Lie tok en 40. plass på sprinten, begge i 19-årsklassen. I 17-årsklassen tok Tobias Haugeplass Aanesen 13. plass på sprinten og 10. plass på fellesstarten, Johan Smeland 19. plass på sprinten og 23. plass på fellesstarten og Thomas Torkildsen 28. plass på sprinten og 29. plass på fellesstarten. Som eneste birkenesjente i aksjon, tok Helena Bjærke Pindard 39. plass på sprinten og 31. plass på fellesstarten i 17-årsklassen.

Helena gikk også ankeretappen på Agder og Rogalands lag som tok 23. plass i 17-19-årsklassen på NM-stafetten søndag. Tobias Kerlefsen Håverstad og Oskar dalene gikk henholdsvis første og tredje etappe på Agder og Rogalands lag som tok 6. plassen i tilsvarende gutteklasse, mens Nils Henrik Smeland og Tobias Haugeplass Aanesen gikk andre og tredje etappe på laget som tok 13. plassen i 17-22 år.