Juletrefest for store og små – og gulvet på bedehuset gynget på ny

Det som igjen har blitt en tradisjon på bedehuset på Engesland, har også blitt en suksess for bygdefolket innerst i bygda.

I fjor tok ledelsen på bedehuset med Siv Haldis Aas i spissen, opp igjen det som var tradisjon i Vegusdal i mange år. Frem til litt utpå 2000-tallet arrangerte bedehuset sammen med bondekvinnelaget den årlige juletrefesten. Så forsvant den i mange år, før den igjen ble satt på plakaten 5. juledag i fjor.

Det møtte frem mange fra hele bygda i 2022, med fullt bedehus av store og små. Igjen viste det seg at dette er et populært tiltak. I en kommune der det tidligere var juletrefester nesten på hvert eneste skolehus og bedehus, er 5. dags juletrefesten på Engesland nå en av de få.

I mange år, og spesielt etter krigen, var juletrefester veldig populært. I mange år var det også «sport» blant ungdommen å få med seg flest juletrefester rundt på bygdene.

Historisk sett er dette en norsk festtradisjon for barn og småbarnsfamilier, som ble mer og mer vanlig på midten av 1800-tallet. I vår tid arrangeres disse juletrefestene av skoler, barnehager og blant annet av ulike religiøse forsamlinger. På juletrefestene består aktivitetene av sosialt samvær, enkel underholdning, selskapsleker og gang rundt juletreet.

Slik var det også på fredagskvelden i Vegusdal, der rundt 50 personer møtte frem til sosialt samvær. Vi registrerte at festen i år også hadde tilreisende deltakere, for det kom folk fra Vågsbygd, Froland, Moisund og Oslo.

Bygdefolket hadde selv ordnet en deilig buffet med god mat, som store og små satte pris på. Senere på kvelden ble det satt frem masse kaker som folk hadde tatt med fra egen husholdning. Dermed ble det en stor variert julekake-meny, som spesielt barna likte godt.

På kjøkkenet var det Marianne R. Larsen og Hilde Tveit som styrte og serverte. Ole Morten Vegusdal hadde med seg rykende ferskt brød fra sin egen vedfyrte brødovn, som smakte fortreffelig.

Siv Haldis som ledet kvelden med stort engasjement, hadde også en pakkelek på programmet, der voksne og barn ved hvert bord deltok på. Tradisjon har det også blitt med dukken Julie, som fikk sin ilddåp ved fjorårets fest. Her fortalte Siv Haldis delvis som buktaler, i en lun og varm andakt, rettet mot store og små, om det å ta vare på hverandre.

Til slutt var det juletregang til stor glede for barna, som storkoste seg sammen med alle de vokse. Her fylte vegdølene opp to ringer som gikk hver sin veg rundt det flotte juletreet. Grana var for anledningen var hentet ned fra kirka. Jens Christian Langås spilte opp på pianoet, mens det ble sunget kjente og kjære julesanger.

Og som i fjor merket man at det gynget godt i gulvet under den gilde avslutningen, på nok en vellykket juletrefest.