To nye VM-gull til Ruth og Jørn på Tjamsland Gård Ysteri

VERDENSMESTERE. Ruth Kylland Martinsen og Jørn Martinsen kunne reise heim fra Trondheim med to nye VM-gull for sine kvalitetsoster laga på ysteriet på Tjamsland. (Arkivfoto: Bjørn Harry Schønhaug)

Det skjedde i helga under World Cheese Awards i Trondheim. Denne gangen var det ostene Aske Rose og Rødlin XO som ble tildelt gull.

Det er ikke første gang Ruth Kylland Martinsen og Jørn Martinsen kan hente heim VM-gull til Tjamsland. Det skjedde også i 2018.

– Dette er kjempemoro, sier Ruth da BA ringer for å gratulere med medaljene.

– Det er jo egentlig imponerende, for vi er veldig små som produsenter. Vi ligger langt under landsgjennomsnittet for gårdsbruk som legges ned. Og disse ostene kommer altså fra myrene oppe i her.

Ruth og Jørn var til stede under mesterskapet i Trondheim. Og det var svært nyttig for å få kontakt med nye kunder, og holde kontakt med eksisterende kunder.

Nå i helga smakte 266 dommere seg igjennom mer enn 4.500 forskjellige oster fra over 40 land, før de beste ble kåra. I årets konkurranse var det 293 norsker oster, fra 71 produsenter, som var med å tevle om internasjonal heder.

Osten Aske Rose fra Tjamsland er laget av upasteurisert økologisk kumelk, og er lagret i tre uker.

Nettstedet Matcompaniet.no gir følgende beskrivelse: – Fin jevn grå skorpe fra aske – lett skrukkete. Elfenbenfarget ostemasse med litt kjerne. Mild duft av honning med innslag av grafitt og en aning halm. Kompakt og samtidig fet og kremet. Smaker rå peanøtter på anslaget, svake honningtoner og en aning fint integrert bitterhet på slutten.

Osten er et fint innslag på ostefatet, skriver Matcompaniet. Av vin til, anbefaler de en Riesling med litt restsødme eller en moden fatlagret Bordeaux.

Den andre vinnerosten, Rødlin XO, er en mild og smaksrik rødkittost som er laget etter oppskrift til den sveitsiske Appenzelleren – og lagret opp mot halvannet år.

Om denne skriver nettstedet Ostelandet Norge.no: – Rødlin er elsket så vel av kundene på markeder, som av kokkene på restauranter. Osten er vasket regelmessig med saltlake slik at den utvikler rødkittskorpe. Rødlin er meget god på brød, men også passende som smelteost til raclette.

Til småbruket Tjamsland på Håbeslandsheia kommer folk langveisfra for å kjøpe de ettertrakta kvalitetsostene, ysta av Ruth og Jørn. Og en rekke anerkjente restauranter rundt i Norge har disse ostene, laga her i Birkenes, på sine menyer.

Det var Gangstad Gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag som gikk av med den gjeveste prisen under årets World Cheese Awards i Trondheim. Den fikk de for sin krema blåmuggost, Nidelven Blå.

Jørn Martinsen er for tida nestleder i organisasjonen Norsk Gardsost, som var medarrangør av årets mesterskap i Trondheim.