Temauke på Valstrand – vi vil gjøre skolen gøyere

RÅNEGUTTER TIL VANLIG. Guttene Gudmund Mollestad Guttormsen (til venstre) og Mathias Flaa trengte ikke kle seg så mye ut, for de liker sjangeren råning, og går slik til vanlig. Her sammen med klassevenninnene fra 9 B, Nora Grødum Hovland og elevrådsleder Vilma Håkedal (til høyre).

Denne uka har ungdomsskole-elevene på Birkeland hatt temauke, der elevene hver dag har kommet utkledd i en kategori. Elevrådsleder Vilma Håkedal fra niende trinnet, tok oss imot onsdag da «råning» var dagens tema.

Med de eldste i 10. klasse borte på arbeidsuke, var det fritt frem for de to yngste trinna på Valstrand skole, å vise frem fem ulike kategorier fra samfunnslivet. Elevene kledde seg ut etter temaene, hver av de ulike skoledagene gjennom hele uka.

– Vi i elevrådet valgte selv ut de ulike kategoriene vi ønsket å vise frem hver dag. Mandag hadde vi «gangster» som tema, mens vi tirsdag hadde «drømmeyrke». I dag er vi utkledd som «rånere», og man ser jo mange i skolegården som har tatt utfordringen, innleder elevrådslederen Vilma Håkedal til BA.


ELEVRÅDSLEDER. Den ene temadagen var viet «after ski», forteller elevrådsleder Vilma Håkedal.

– Torsdag er det «80-tallet» som er tematikken, mens det avsluttes på fredag med «after ski». Da har vi en avslutning der vi kårer de beste kostymene. Da skal det kåres en vinner, hvor den beste klassen stikker av med seieren. Får de ulike klassene med seg kontaktlæreren til å kle seg ut får klassen bonuspoeng.

– Og dere har fått med dere Birkeland Bakeri som sponser dere siste dagen, har vi skjønt?

– Ja, vi skal alle sammen spise i kantina fredagen, og bakeriet på Strøget har sponsa oss med brød til alle sammen. Så skal noen i hver klasse ta med seg pålegg som man har avtalt på forhånd.

KULE DAGER FOR ELEVENE. Bak fra venstre Hans Kristian Raen og Lukas Emil Ivarson. Foran fra venstre Viktoria Helena Gloma, Sara Kallstøl Nyhaven og Emma Beisland fra 9. klasse. De fortalte at det var kult med de ulike temaene hver dag.

Vi gikk litt rundt på skolen og tok bilder, og så mange elever denne onsdagen i signalgule refleksjakker og kjeledresser. Mange hadde gjort jobben med å være «råner» enda tydeligere, og hadde tatt på både caps og solbriller for anledningen. Bygda har alltid hatt et typisk rånemiljø i mange år. Dette ser man lett igjen også blant mange av elevene, som «ærer» kulturen med kule valg av bekledning.

– Mange her er allerede betatt av rånekulturen. Det er flest jenter i dag som har kledd seg ut denne uka, også i dag. Blant gutta er det flere som allerede har dette som sin egen stil, og det er litt kult, forteller Vilma.

Da vi tar et bilde av Vilma sammen med klassevenninne Nora Grødum Hovland, og gutta Gudmund Mollestad Guttormsen og Mathias Flaa, forteller elevrådslederen at gutta nesten ikke har kledd seg ut, men går slik til vanlig.

RÅNELÆRER. Kontaktlærer for 9 B, Julianne Svaland poserer her som råner, sammen med Anne Maren G. Homme (8. klasse), Lucas Høygilt (9. klasse), Linnea F. Vimme (8. klasse) og Henning Svaland (9. klasse).

–  Har noen av lærerne tatt utfordringen, og kledd seg ut. Og har dere hatt noen form hvor diskusjon i klassen rundt temaene?

– Jau, det er jo noen som har gjort det, men ikke så mange. Vår kontaktlærer i 9 B, Julianne Svaland, er jo kul og er tøff som «råner» i dag, og det er noe vi i klassen liker. Ellers var det to lærere på tirsdag, som var utkledd som prest og politi, noe som var stilig.

– Vi har ikke hatt noen temadiskusjoner i klassene rundt de ulike dagene, men vi elevene har jo snakket om de ulike tingene i friminuttene og på skolen ellers. På tirsdag var det også mange yrker representert hos elevene, som blant annet flyvertinne, kjemiforsker, advokat og ulike idrettsfolk.

FIRERBANDE FRA 8. KLASSE. De fire jentene (bak fra venstre) Nora Brekke, Kristina Tveit Mollestad, Kaja Røstad Imenes og Julie Raen var lett gjenkjennelige som rånere, og koste seg på skolen onsdag.

– Du har jo en viktig jobb som elevrådselev, sammen med de andre i elevrådstyret. Hvor ofte møtes dere, hvem er dere og hva er det dere jobber med?

– Vi er alle valgt i starten av skoleåret, der en fra hver av de ti ulike klassene her på skolen er representert. Vi har møter hver fjortende dag der vi diskutere og tar opp ting vi elevene er opptatt av. Nå fremover er julepyntedag en av de tingene vi har hatt oppe i møtene. Skoleballet som skal arrangeres utpå vinteren, diskuterer vi mye. Temadagene har vært attraktive, der har jeg opplevd at elever møter på skolen, selv om de er litt småsyke.

– Så er jo mitt og elevrådets mål å gjøre skolen litt gøyere, for at vi skal trives enda bedre. Det tror jeg kan gjøre oss til enda bedre elever. Vi har også prøvd å få kantina til å ha oppe i alle friminuttene, nå som det er så kaldt. Men det vil ikke skolen være med på, og da blir det til at flere av oss henger inne i gangen, noe som ikke er lov i friminuttene, avslutter en engasjert og pratsom elevrådselev.