Elevene på Valstrand presenterte årets elevbedrifter

VALSTRAND MEKK OG SERVICE. Lucas, Lukas Emil og Henning fra 9. klasse satser på kjøp og salg av en scooter. De har kjøpt inn scooteren for 1.000 kroner og skal skru og fikse den opp i kjørbar stand, for så å selge den med god fortjeneste.

Fra tirsdag formiddag denne uken og utover hele dagen har elever ved Valstrand skole kjørt testing av sine nye forretningsidéer. Eller «syretest», som det helst kalles på skolen. Her fikk elevene muligheten til å presentere sine Elevbedrifts-idéer for eksterne mentorer for første gang denne høsten.

Med på laget har skolen hatt de lokale bedriftene KOAB ved Rune Salvesen og Jan Terje Arnesen, og SCANFLEX ved Gjøran Agerbo og Tor Kjetil Svaland. Alle tilførte de gode innspill for å hjelpe elevene på vei.

SJESKEN. Som bedriftsnavnet tilsier lager denne elevbedriften mat til kantina som folk liker. Spesielt lapskausen har slått an for disse 10. klassingene. De fortalte også om at de har fått råvarer fra COOP på Birkeland. I likhet med de andre hadde Adelia, Matilde og Julian en flott presentasjon som BA fikk være med på (Amanda og Martine var ikke til stede denne dagen).

BA fikk være med i panelet tirsdag formiddag, der elevene presenterte sine planer for bedriftene. Man ble imponert over kreativiteten til ungdommene, som hadde sterke presentasjoner. Flere hadde en miljøprofil i bunn.


BARNEHAGE. 10. klassingene Kamilla, Elida, Ronja, Sandra, Kristine og Hussnia satser på barn og barnehage, og hadde et engasjert foredrag om bedriften sin. Der fortalte de også om at de hadde inngått avtale med Hampehaugen barnehage om jobboppdrag. De hadde også fordelt oppgavene godt seg imellom.

Gode presentasjoner vitner om at elevene her legger sin sjel i arbeidet deres, og at de liker denne formen for læring inn mot videre skole og yrkesliv.

FAG PANELET. Karianne Harrendran fra UEA (Ungt Entreprenørskap Agder), Gøran Agerbo (SCANFLEX), Vemund Ruud (UEA), og lærer Solveig Songe Heggeland fulgte med på elevenes presentasjoner. De var veldig godt fornøyde, kom med mye ros, og kom også med gode innspill til elevene videre.

Vi spurte Karianne Harrendran fra Ungt Entreprenørskap Agder om hun kunne fortelle litt om oppegget rundt dette med å skape sine egne elevbedrifter.

– Ungt Entreprenørskap Agder, sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.


BEST HJEMMELAGA. 9. klassingene Sander, Lauen, Abraham og Oscar har gått for mat. De lager rundstykker og kanelboller på skolen, og selger disse på Facebook.

– Her stiller vi opp for å være brobygger mellom næringslivet og skolen, og er selv deltagere i panelet – for å hjelpe og vri de gode idéene til å bli enda bedre og realiserbare, forteller Harrendran.

DILL OG DALL. 10. klassingene Andrea, Hayley og Emilie hadde satset på ulike produkter og henvendte seg til en mer voksen brukergruppe. En god presentasjon der de også viste frem ulike produkter, og fortalte om hvordan de jobbet og fordelte oppgavene seg imellom.

Vi spør videre hva en elevbedrift er?

– Det er et program hvor elevene utvikler samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering av drift av en elevbedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag, i tillegg til tverrfaglige temaer.

– På Valstrand er det særlig fokus på elevbedrift i fagene Arbeidslivsfag, og valgfaget utvikling av varer og tjenester.

NETT-OPP. 9. klassingene Sofia, Susanne, Tyra, Karmonilla og Ida var både kreative og hadde en fin miljøprofil. De satser som navnet tilsier handlenett som folk kan bruke på butikkbesøk, istedenfor at folk bruker plastposer.

Vi traff mange av ungdommene både før og etter deres presentasjon. En av disse gruppene var elevbedriften Nett–opp.

– Vi lager handlenett som kundene våre kan bruke når de skal på butikken å handle, forteller de fem jentene fra 9. klasse.

– Dette var et prosjekt vi tidlig ble enige om å satse på. Vi har ulike roller i gruppa som gjør oss mer effektive, etter at vi har fordelt oppgavene i bedriften vår. Vi tenkte også miljøprofil, siden dette får ned bruken av plastposer i butikkene.

– Vi skal promotere oss mer på det sosiale mediet SoMe, men er foreløpig kun på Instagram, fortalte jentene oss.

TEXI MEX. Kine Charlotte, Sara, Ingrid, Dina og Eline lager mat i sin elevbedrift hvor de selger sine produkter i kantina på skolen. 9. klassingene var godt fornøyde med sin presentasjon foran fagpanelet.

12. desember kan man få gleden av å se alle Valstrand sine elevbedrifter stille ut sine virksomheter, på Julemessa i kulturarenaen.

Kanskje kan man få unnagjort noe av julegavehandelen her?