Valstrandelevene markerte seg på ny sterkt i Fylkesmesterskapet for Ungt entreprenørskap

«KONGENE AV MAT». Leander Håbesland, Samuel Stoveland, Christopher Wong og Lucas Stoveland stilte i dress og vakte oppsikt med kafedrift med hjemmelagd mat.

60 elevbedrifter fra hele Agder var samlet til fylkesmønstring i myldrehallen på UiA på Gimlemoen i Kristiansand denne uka. Valstrandelevene markerte seg sterkt, og hele 22 elevbedrifter herfra deltok i konkurransen.

Birkenes Sparebank hadde besørget busstransport av de 100 elevene som er engasjert i disse 22 elevbedriftene. Det er blitt fokusert mye på arbeidet med elevbedrifter på Valstrand, og birkeneselevene har tidligere markert seg veldig sterkt i fylkeskonkurransen. Anne-Charlotte Ruud er ansvarlig lærer for elevbedriftene, og hun kan fortelle at i år er konkurransen sterkere enn noen gang, og at det er mange gode bedrifter som kjemper om premiene.

– Fylkesmønstringen er en begivenhet, og et stort høydepunkt for dem, sier Ruud.

BA avla fylkesmesterskapet et besøk og fikk se at Valstrandelevenes stands tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Først treffer vi fire gutter i «Kongene av mat».

Disse guttene fremstod virkelig som konger der de frontet utstillingen sin i uklanderlige mørke dresser. Leander Håbesland, Samuel Stoveland, Lucas Stoveland og Christopher Wong har gjennom elevbedriften ansvar for kantinedrift på skolen hver onsdag. Der byr de på hjemmelaget pizza og andre godsaker til sultne medelever.

– Vi er med på å skape samhold. Forretningen går bra og det er raske cash, lyder det fra guttene.

Også juryen la merke til de dresskledde, og guttene ble belønnet med en 2. plass i kategorien beste læringsprosess.

– De har forstått verdien av markedsanalyse og jobber etter prinsippet Go hard or Go home, lød det fra juryen.

«TRE AV4». Det er Kristian Netland, David Nystøl, Gudmund Guttormsen og Mathias Flaa som står bak dette firmaet.

Vi har ikke gått langt før vi blir halt inn til neste stands av guttene i «Tre av 4». Som navnet antyder driver de fire guttene med ved, nærmere bestemt fint pakket opptenningsved, eller tøreved.

– Det er helt miljøvennlig. Trevirket er kortreist, og til og med dradd ut av skauen på Senumstad med hest. Salget har gått suverent og vi har også mange bestillinger, sier Kristian Netland, som sammen med David Nystøl, Gudmund Guttormsen og Mathias Flaa står bak firmaet.

Alle elevbedriftene må gi 10 prosent av omsetningen til et godt formål. Guttene har valgt Barnekreftforeningen, og vi lurer på hvorfor?

– Det er viktig å støtte det. Vi er ikke noe glad i den kreften. Spesielt ikke når de er så unge, forteller de.

«VUS». Sara Oline Gausdal Eikenes, Amalie Dalene, Sandra Sandsnes-Andresen og Mia Helleland satser på produksjon av chips. Potetene får de fra den lokale potetbonden Leif Johann Rugsland.

Det er stor spennvidde i elevbedriftene. På neste stand står driftige jenter bak «VUS Chips». De får poteter som potetbonde Leif Johan Rugsland ikke får benyttet. De vasker først potetene. Skallet skal være på, deretter kuttes potetene, og legges i vann for å få ut stivelse. Deretter blir de tørket, oljet og saltet.

STRIKKER. Klara Tobiassen og Malene Strømman er to av de syv strikkeglade jentene i elevbedriften «Ting til hjemmet».

Elevbedriften «Ting til hjemmet» strikker kluter og pads. Klara, Malene, Rakel, Maren, Kaia, Angelica og Mille, strikker alle sine helt unike kluter.

– Vi har solgt mye tidligere. På julemessen solgte vi alt vi har produsert. Vi solgte nok for 4000 kroner, sier Malene Strømman Håkedal. Hun forteller videre at de de strikker to timer i uka sammen, men at det å strikke kluter tar lang tid og at de er nødt til å strikke en del hjemme også.

«YOLO». Vilma Håkedal, Vilde Hallberg Flaa, Selma Dalane og Lucas Høygilt driver aktiviteter for barn i 1.-4. klasse etter skoletid.

Det er en frisk gjeng som står bak elevbedriften «YoloClub». De tipper over 10 000 i omsetning og har fått mange lokale næringsdrivende til å bidra med gaver til bedriften. De skaper aktivitet for et tjuetalls barn i en barneklubb for 1-4 klassinger.

De har vært på skøyter, hatt påskeeggjakt, uteaktiviteter og mye annet gøy for barna, hver tirsdag ettermiddag etter skoletid. De serverer også mat, og elevene betaler 49 kr for hver aktivitetsdag de er med på.

«VALMEKK». Sondre Rugsland, Steffen Ravnåsen Solvang, Johannes Topland og Kasper Aamlid Bjelland vant prisen «Beste grønne entreprenør»

Valstrandelevene markerte seg sterkt i kategorien Beste grønne entreprenør. «Valmekk» stakk av med førsteprisen mens «Sjauegutta» tok tredjeplassen. I gruppene Beste sosiale entreprenør og Beste markedsføring ble det ingen priser til Valstrand.

I «Valmekk» skrur og mekker de på ting folk ellers vil kaste.

– Vi jobber to ganger i uka og kan mye om motorer. Vi har fiksa to motorsager, sveisa svingarm til 4-hjuling blant annet, sier guttene i «Valmekk», som består av Steffen Ravnåsen Solvang, Johannes Topland, Kasper Aamlid Bjelland og Sondre Rugsland

Flere priser ble delt ut. Tre av gruppene var forhåndsjuryert. I tillegg ble det delt ut premier i kategoriene Beste læringsprosess og Beste salgsteam. Mandag til uken vil representanter fra Kristiansand Dyrepark gi en stor pokal til den de mener er den beste elevbedriften.

LÆRERSTUDENTENES FAVORITT. Marcus Skåre og Theodor Olai Jørgensen i elevbedriften «Litt av alt» (til venstre i bildet) markerte seg godt på fylkesmesterskapet og fikk pris som favoritt av lærerstudentene.

Lærerstudentene ved UiA valgte også ut sine favoritter. En uhøytidelig kåring, hvor «Litt av alt» fra Valstrand ble premiert.