Mobbet skoleelev (13): – «Du fortjener ikke å leve» ble slengt etter meg

Denne publiseringen var i strid med Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Les uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg her: https://bavisa.no/2024/50675/

____

 

Alt jeg egentlig kan si er at jeg er mobbeoffer, kanskje jeg er ikke så ille mobbet som noen andre, men jeg vil fortsatt noen skal høre for en gangs skyld. Jeg har blitt kalt ting på gata og bli dyttet eller nesten blitt banket og hørt ting som «gå og heng deg selv» og «blir du sjalu når telefonen din dør?»

Og dette er ikke halvparten av det jeg har hørt fra med elever på Valstrand skole. Det startet for to år siden, da jeg hadde skiftet stil og forandret meg helt. Jeg trodde det var ille på barneskolen, men etter hver dag og hver uke ble det bare verre og verre. Først var det bare ordet «emo» som ble slengt etter meg, jeg brydde meg ikke så særlig. Men i 7. klasse ble bare ting helt jævlig, ting som «gå og heng deg selv som den dumme stefaren din» og «du fortjener ikke å leve, din jævla emo» ble slengt etter meg.

Jeg begynte å høre ting daglig, ikke bare det, men jeg ble truet med at folk skulle banke meg og jeg ble dyttet i gangen. Og lærerne mente at de skal snakke med dem, men de gjorde strengt talt ikke en dritt. Sånn holdt det på hele året, «emo», «jævla hore», «drep deg selv». Det vanlige, ble ropt på når jeg var ute i gata, når jeg gikk forbi ungdomsskolen, på butikken, overalt egentlig.

Helt til leirskolen, jeg viste at alt kom til og gå til helvete på leirskolen. De tre første dagene var det bare at de slengte dritt, men på torsdag satt vi og så på film med mange andre folk fra andre skoler og fra samme skole, når en gutt som hadde bare sagt at jeg skal drepe meg selv hele uka, kastet et tau på meg, og sa «heng deg selv som stefaren din, din jævla emo». Og så løp han.

Jeg ble jo sint og frustrert, og jeg kunne jo ikke gjøre noe fordi ingen av lærerne ville jo hjelpe, de sa bare «vi skal snakke med han» og «du tåler det, du er jo så sterk». Men jeg tror de bare hadde gitt opp på gutten og gadd ikke å gjøre noe med det, fordi det var «håpløst».

Han fikk ikke melding hjem eller noe. Etter alt han hadde sagt og gjort, gjorde de ingenting i det hele tatt. Senere den kvelden etter filmen, så var jeg inne på rommet mitt alene med låst dør. Jeg pleide å låse døra, fordi jeg følte meg ikke trygg.

Plutselig begynte folk og skrike på meg utafor døra mi og prøvde å sparke den ned. Hvis jeg skal tippe var det rundt 7 folk som prøvde og komme seg inn. En av de guttene som prøvde å komme seg inn, var han som sa jeg skulle drepe meg selv. Den samme gutten skreik «jeg skal faen meg drepe deg, din jævla drittsekk».

Jeg skjønte jo ingenting, jeg viste ikke hva jeg hadde gjort, men de fortsatte sånn i kanskje 5 minutter, til de plutselig det stoppet, og så sa han «jeg skal knivstikke deg» og masse sånne greier.

Jeg gjemte meg etter det, fordi mange ganger etter der igjen på leirskolen løp de etter meg og jeg låste meg inne som alltid. Når jeg begynte på Valstrand, var det helt likt. Rykter om meg og masse sånn. Jeg vil ikke gå ut i friminutt i del hele tatt, fordi jeg er redd noe skal skje med meg som det gjorde på leirskolen. Og folk vil banke meg, det vet jeg.

Men det kan jeg ikke gjøre noe særlig med det, de eneste som kan gjøre noe er lærerne. Men de gjør ikke noe med det. Det er sikkert flere som meg, og det skal jo ikke være sånn her? Hvorfor går noen barn rundt på Birkeland og er redde? Og hvorfor gruer noen barn seg til å gå på skolen?

Når folket på Birkeland mener det er et trygt og godt sted for barn, de har bare ikke sett hvor stygge barn er med hverandre. Og hvor usikre barn er på seg selv, fordi de ungdommene klarer ikke og holde ting for seg selv.

Og jeg snakker ikke bare om guttene, jentene er også slemme. Jeg kan nesten si at jenter er verre, de baksnakker, lyver, får deg til å skamme deg over deg selv. Bare sånn at de skal ha det bedre med seg selv. Det er akkurat som de liker og være slemme med andre jenter, de nyter det rett og slett.

Jenter mener at de støtter alltid hverandre, men de gjør jo ikke det. Det handler om hvordan du ser ut. Og hvis du ikke ser sånn ut eller ikke er tynn nok, eller hvis du ikke går med trange bukser eller mage topp, så liker de deg ikke. Da skal de mobbe deg til du ikke vet hvem du er lengere. Mobbe deg til du vurderer hvordan du bruker tiden din og de får deg til og hate deg selv så sterkt at du bare ikke orker mer av livet

Du er bare utslitt av at hver dag du må stå opp og gå på skolen og alt du vil gjøre er bare å sove helt til det er slutt. Det elendige dag til dag livet, stå opp og gjøre deg klar, gå til skolen, bli ertet, gå hjem, middag, sove. Om og om igjen, hele livet.

Eller mesteparten av livet, men jaja, du skjønner. Jeg skriver dette sånn at dere foreldre og voksne skal skjønne hvor sykt skada ungdomslivet er nå for tiden. Ingen skjønner alle. Alle gjør noe for å såre noen, med vilje eller ikke.

Det jeg har sagt nå er kanskje halvparten av hvordan jeg har blitt behandlet de siste to årene, jeg har ikke mer jeg vil si. Jeg bare håper noen leser dette og tar tak i det. Og jeg håper flere folk tar tak i når barna er slemme med andre, fordi det gjør ganske mye med en person å bli mobbet og kalt navn daglig.

 

Electra Sofie Juell (13)

Elev Valstrand skole

 

Lest og publisert med tillatelse av foresatt
Fredrik Juell (far)

 

_______________

Leserinnlegg