Solcellepanel på kommunale bygg vedtatt

 

I kommunestyrets møte på Engesland sist uke, vedtok politikerne å begynne utbyggingen av solceller på kommunale tak. Først i køen av kommunale bygg er Engesland skole og Birkenes sykehjem med serviceboliger.

En representant fra Norconsult AS deltok på kommunestyremøtet via teams for å presentere sin rapport. Der kom det blant annet frem en rangering på hvilke bygg som burde prioriteres først.

Av de ni byggene som var rangert var sykehjemmet på topp med 94 av maks score på 100. Deretter Engesland skole med 63, mens Birkeneshallen kom nederst på lista med en score på 27 av 100, ifølge Norconsult sine beregninger.

I investeringsbudsjettet for 2023 er det lagt opp til å bruke 5 325 000 kroner til solceller på tak på kommunale bygg. Av disse er det satt av 4 020 000 kroner til Engesland skole.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Kommunestyret gir kommunedirektøren mandat til å gå videre med prosjekt 9556 Solcellepanel for budsjettåret 2023.

2. Engesland oppvekstsenter (Engesland skole), sykehjemsbygget og HDO-boligene prioriteres først.

3. Vedtatte midler i prosjekt 9262 Engesland oppvekstsenter på kr. 4 020 000 inkl. mva. overføres til prosjekt 9556 Solcellepanel. Taket på Engesland skole skiftes ut og arealer egnet for solcelletakstein benyttes til det. På resterende tak benyttes ordinær takløsning.

Det ble en liten debatt rundt saken, der Trygve Endresen fra Høyre var skeptisk.

– Er dette gambling. Vi vet jo ikke hvordan strømprisene vil se ut de neste 20-30 årene.

Anders Christensen (Ap) sa følgende:

– Det har vært planlagt å bytte tak lenge på Engesland skole, så dette passer godt inn i planene.

På en replikk fra Jon Inge Holm (H), kom det frem at han var usikker på om man kunne være trygg på prisen.

– Er vi sikre på at prisen blir slik den er beskrevet. Vi må huske på at det må to ulike entreprenører til. Det er ikke slik at man kun skal legge solceller på taket, som trenger egne fagfolk. Man trenger også andre fagfolk på å legge det resterende taket på bygget.

Da kommunestyret gikk til votering ble kommunedirektørens forslag enstemmig vedtatt.

Dermed vil Engesland skoles tak skiftes ut og arealer egnet for solcelletakstein benyttes til det, i første omgang. På resterende tak benyttes ordinær takløsning, står det i sakspapirene.