Forventer at det kan bli vanskeligere å få tak i private utleieboliger til flyktninger i Birkenes

(Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Dette kommer fram i sakspapira når formannskapet og kommunestyret i sine kommende møter skal behandle anmodninga fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) om å bosette flere flyktninger.

– Birkenes kommune har bosatt 70 flyktninger i 2022 i tråd med anmodningen fra IMDi, mens i 2023 sa kommunen ja til å bosette 50 totalt selv om vi ble anmodet å bosette 65. Per 30.11.23 har 50 personer blitt bosatt dette året og vi har dermed oppnådd antallet vi har sagt ja til for 2023.

– Av disse 120 personene er 25 barn og 95 voksne. 10 av de bosatte i 2022 og 2023 var fra andre land enn Ukraina. Flyktningene er fordelt på 22 boliger. Flyktningene er i all hovedsak etablert i private utleieboliger og tilgjengeligheten på disse har vært overraskende god.

Men ifølge sakspapira synes denne gode tilgangen på utleieboliger nå å endre seg.

– Markedet på ledige boliger strammer seg mer og mer til og prisene på tilgjengelige boliger stiger. Grunnen til at prisene stiger er en blanding av at det er få tilgjengelige utleieboliger på markedet og konkurransen er derfor stor, men mange huseiere påpeker også at økte kostnader til renter og varsel om kommunens økte satser på kommunale utgifter, gjør at de må sette opp prisene på leien. Dette kan bidra til at det blir vanskeligere for flyktningtjenesten å få tak i boliger til bosetting.

Bosetting av flyktninger involverer en rekke kommunale tjenester.

Kommunedirektøren ber nå de folkevalgte om å få fullmakt til å øke bemanninga i tjenestene, som følge av økte tjenestebehov ved bosetting. Og i sakspapira blir de folkevalgte gitt blant anna følgende bakgrunnsinformasjon:

– Helse: Det er opplevelse av stor arbeidsbelastning på helsestasjon, herunder jordmortjeneste og flyktninghelsetjeneste. Det kan være behov for å styrke tjenestetilbudet her dersom bosettingstallene blir høyere enn forutsatt.

– Skole: Voksenopplæringen melder om stor pågang og at det er veldig fullt. Det er p.t. ikke pulter til alle så noen må dele, men dette vil endre seg når noen avslutter norskopplæringen i løpet av våren. Det kan være nødvendig å vurdere om ressursen til ledelse og administrasjon må økes noe om omfanget i tjenesten fortsetter å være så høyt. Birkeland skole melder om at de har nok plass på mange trinn, men det vil kunne bli behov for ny klasse ved 2-3 elever i enkelte klasser. Utfordringen vil være størst i 5. og 7. trinn. Dette kan medføre behov for en ekstra klasse. Skolen presiserer også at det er vanskelig å få tak i lærere generelt, men spesielt utenom hovedutlysningen og til barn som har spesialpedagogiske vedtak. Det er også press på særskilt norskopplæring.

– Barnehage: Det er plass i barnehagene til å ta imot flere barn fremover. Det er en utfordring at tilgjengelige boliger har bidratt til at det i hovedsak er en barnehage som er aktuell i forhold til avstand. Framover er det ønskelig med flere tilgjengelige boliger i tilknytning til flere barnehager, slik at man også i denne forbindelse tenker integrering. En ser at det den siste tiden har blitt bosatt noen i nærområdet til Natveitåsen barnehage, og dette har blitt opplevd som bra både for de bosatte og for barnehagen.

– Psykisk helse: For psykisk helse er situasjonen krevende uavhengig av bosetning av flyktninger for 2024. Det er pr. tiden venteliste for å komme inn og få tilbud. Det avhjelpes mest mulig med bruk av kurs og selvhjelpsprogrammer. Slike ting er imidlertid vanskelig for de som ikke har et godt nok språkgrunnlag og man taper en del i terapeutisk sammenheng dersom noen skal ha tolk og andre ikke. En forbedring i situasjonen forventes når den bemannede boligen er tatt i bruk, men det må også presiseres at en del av brukerne i tjenesten har omfattende behov som kommunen ikke har hatt et godt tilbud til. Det forsøkes å samarbeide så godt som mulig med andre tjenester, herunder frivillighet og det vil sammen med flyktningtjenesten søkes om prosjektmidler til flyktningers psykiske helse ved neste søknadsfrist.

– NAV: NAV har tidligere meldt om stor pågang og større økonomiske utbetalinger. Dette må forventes å fortsette i 2024. Det må legges til grunn at det er mange som vil komme til NAV etter de har gjennomført introduksjonsprogrammet. Dette bruker man mye tid på. Flyktninger kommer også og ber om supplering ift økonomiske utfordringer. En måte å avhjelpe dette på kan være å sette opp satsene for de som bosettes. Dette må i tilfelle utredes og det må være god informasjon om hva som forventes ift bruken av den ytelsen som gis.

– PPT: For PPT er situasjonen slik at det er stor pågang og det er liten tid til lovpålagte oppgaver utover sakkyndigarbeid. I et lite fagmiljø vil det merkes når en erfaren medarbeider slutter i løpet av våren. Erfaring tilsier at det er lite trolig at de får inn en ny medarbeider med særlig erfaring fra utredningsarbeid og man må da legge til grunn at saksbehandlingstiden vil øke.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Birkenes kommune sier ja til å bosette inntil 35 flyktninger under forutsetning at det er mulig å skaffe nok boliger. Ut fra tilgjengelig boligmasse, er det fortsatt ønskelig å bosette familier.

2. Kommunedirektøren gis fullmakt til å øke bemanning i tjenestene som følge av økte tjenestebehov ved bosetting.

3. Kommunen ber om at IMDI vurderer særskilte tiltak i forhold til støtte til boliger og transport, som muliggjør bosetting i hele kommunen.

4. Kommunen har ikke mulighet til å bosette flykninger med store og sammensatte tjenestebehov.

Formannskapet og kommunestyret har sine møter henholdsvis onsdag 31. januar og torsdag 8. februar.