– Sannheten er den at Høyre kjørte aldeles ikke kommunen i underskudd

(Foto: Privat)

 

Vibeke Tobiassen var nylig ute med et leserinnlegg i Birkenesavisa, og jeg har et behov for å kommentere deler av innholdet. Det kan virke som historieboken ikke er lest helt nøyaktig, da det kommer frem flere faktafeil. Tobiassen påstår at det var Høyres dårlige styring over flere år, som førte til at Birkenes kommune kom på ROBEK-lista. Sannheten er den at Høyre kjørte aldeles ikke kommunen i underskudd. Det var faktisk Arbeiderpartiet, med ordfører Anders Christiansen i spissen, som fremla et budsjett som var i sterk ubalanse. Etter råd fra daværende rådmann, ba Arbeiderpartiet selv om å komme på ROBEK-lista, og fikk dette innvilget.

Vibeke Tobiassen fraskriver seg nærmest ansvaret, for det hun kaller det «økonomiske uføre» kommunen nå har kommet i. Og det til tross for at Arbeiderpartiet har sittet med makten de 8 siste årene.

Det er forståelig, og helt opplagt at det kommer uforutsette situasjoner underveis. Verden vil for alltid være i endring, gi oss ulike utfordringer, og sette oss i ulike situasjoner. Det er lett å fordele skyld, men det er hvordan vi velger å ta tak i de ulike utfordringer, og hvordan vi velger å løse dem, som skiller klinten fra hveten. Birkenes Høyre ønsker å ta en ledende posisjon, ikke for å avskrive seg ansvaret, men for å ta det.

Tobiassen sier videre at den viktigste oppgaven kommunen nå har, er å øke inntektene. Jeg tror vi får være såpass realistiske, og innse at de fleste store inntekter til en kommune, i liten grad kan påvirkes. Det handler litt om hell og uhell. Kanskje kan vi være heldig å få et større utbytte fra Å energi, slik vi opplevde i inneværende periode, eller at vi kan få høyere skatteinntekter ett år eller to, slik vi opplevde to av årene Arbeiderpartiet satt ved makten. Om det skjer, så er det vel og bra, men jeg tror absolutt ikke nøkkelen til suksess ligger i å øke inntektene og «frede» kostnadene.

Naturligvis kan vi påvirke økonomien på sikt med å ivareta eksisterende næring, og legge til rette for økt næring i kommunen. Et konkret eksempel på dette, er at vi kan tilrettelegge enda bedre offentlig anbud. Slik at vi tilpasser størrelse og innhold, i den grad det er mulig uten å gå ut over kvalitet. På den måten blir det mer attraktivt for bedriftene våre å være med i konkurransen. Dette vil for øvrig trolig bli en vinn-vinn situasjon, og kan gi bedre priser for kommunen, samt bedre inntekter for de næringsdrivende.

Men i lyset av den økonomiske situasjonen vi nå står i, så mener jeg uten tvil at det største fokuset bør handle om å få mest mulig valuta for pengene. Vi må forvalte våre verdier på best mulig måte. Vi må bruke vårt engasjement både som ansatt og politiker, til å finne gode kostnadseffektive løsninger, for å dekke våre behov.

Tobiassen avslutter sitt innlegg, med å beskylde Høyre for å si nei til millioninntekter og næringsvirksomhet. Det at Høyre var imot å kjøpe Aanesland fabrikker, handler ikke om å være imot næringsvirksomhet, det handler om sunn fornuft, og respekt for fellesskapets midler. Når Tobiassen snakker om millioninntekter, så regner jeg med at hun sikter til den konfliktfylte vindkraftsaken. Igjen handler det om hvordan en velger å løse de ulike situasjoner som oppstår. En skal ha et passe bra tunellsyn, for å tro at denne saken ble stemt ned for tredje gang i kommunestyret, fordi flertallet ikke ønsket penger eller kraft produksjon. Flertallet stemte ned saken i sin helhet, fordi den ble veiet og funnet for lett.

Om Arbeiderpartiet vil bruke sin valgkamp på å snakke ned Høyre og fordele skyld, så får det være opp til dem. Birkenes Høyre har ingen plan om å stå å sparke i grusen, vi vil fremover og vi vil ha en ny kurs!

 

Lars Gunnar Retterholt

Birkenes Høyre

 

_______________

Leserinnlegg