«På topp i Birkenes»

(Foto: Privat)

Toppturbøkene er nå samlet inn for 2023 og det ble ingen ny rekord i år. Kolåsbu var mest besøkt i år.

I 2005 startet Birkenes med toppturer som et av flere tiltak innen folkehelse. Fra begynnelsen var det kun noen få topper som var med i opplegget, men siden har både antall topper og antall besøkende økt. Det er meget gledelig at toppene er så godt besøkt, og vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som får flotte naturopplevelser og blir kjent med Birkenesnaturen på en ny måte. Det er mange, både barn og voksne som har levert fullt klippekort, og de er meget fornøyde etter å ha klart alle toppene. Gledelig er det at mange har besøkt den nye dagsturhytta Kolåsbu, og vi anbefaler alle å ta turen til Herefoss også i 2024. Herefoss IL har tilrettelagt med flere fine turstier og utsiktspunkt i området. Det er også laget en egen trolløype for barna i nærheten av dagsturhytta.

I 2023 har det vært 13.328 besøk på toppene. Det er en god del mindre enn toppåret 2020 da det var over 27.000 registreringer, noe som nok skyldes corona. Besøket i år er noenlunde på samme nivå som i fjor.

Noen av toppene ligger i nærmiljøet der folk bor, mens noen er plassert litt lengre vekk. I 2023 hadde vi klippekort med 25 topper. I 2024 vil det komme en ny topp og det er Håbsåsen på Håbeslandsheia. Målet med toppturene er 3 delt:

1. God trim som skaper økt folkehelse. Godt for kroppen er også godt for toppen! (både fysisk og psykisk helsegevinst) Det er moro å ha et mål å strekke seg etter.

2. Får en fin naturopplevelse underveis til toppen og en spesiell god følelse når man kommer litt høyt og kan skue utover. Det er en premie i seg selv å nå toppen og få den fine utsikten.

3. Blir kjent i naturen og i kommunen.

Trekning av vinnere på de ulike toppene i 2023 er nå foretatt og premier kan hentes på biblioteket. Den toppen som hadde flest besøk i 2023 var Kolåsbu med 1618 registreringer tett fulgt av Skaftåsen med 1615 registreringer.

Nye bøker og klippetenger er allerede lagt ut igjen i postkassene. Klippekort med 26 topper blir lagt ut for salg i løpet av kort tid. Husk at dere selvfølgelig kan fortsette å bruke de dere har kjøpt tidligere hvis ikke kortet er fullt!

GOD TUR!

 

Wenche Flaa Eieland (kulturleder)

for

Birkenes IL  O-gruppa

IL Gry

Herefoss IL

Birkenes kommune (kultur og folkehelse)

 

_____________

Brukerskapt