Olav N. sykler igjen for barnekreftsaken – starter på Nordkapp neste uke

KLAR. Neste torsdag starter Olav N. Birkeland og sykkelvennene hans på den 250 mil lange turen fra Nordkapp til Lindesnes.

29. juni sykler ni middelaldrende herrer fra Nordkapp med mål å nå Lindesnes før det er gått 100 timer. Men det viktigste målet med rekordjakta er å sette fokus på og samle inn mest mulig penger til barnekreftsaken.

REKORDLAGET. Fra venstre Helge Sortland (55) fra Hånes, Øyvind Reiten (58) fra Lillesand, Runar Skuggevik (56) fra Lillesand (bor på Vegårshei), Rune Rørvik (52) fra Mandal, Rolf Aasland (54) fra Åseral, Pål Bjørke (41) fra Kristiansand, Øystein Dahl (49) fra Mandal, Olav N. Birkeland (53) fra Birkeland og Ove Fuglestveit (50) fra Øyslebø.

– For meg er det hundre prosent dét, få det mest mulig på dagsorden, få det opp, få det fram, få flest mulig til å følge med, skape spenning så vi får flest mulig til å bidra, sier en tydelig beveget Øystein Dahl (49) når han blir spurt om hvorfor han gir seg i kast med de 250 milene mellom landets nordligste og sydligste fastlandspunkt for tredje gang – på sykkel.

Mandalitten var med på laget som i 2020 sykla fra Lindesnes til Nordkapp på rekordtid. På veien samla de inn 1,3 millioner til Barnekreftforeningen. Året etter sykla Dahl samme strekning aleine, og lå godt an til å sette ny rekord da han velta og ble livstruende skadd i en tunnel ti mil før mål. Resten av laget sykla motsatt vei, med målgang på Slottsplassen i Oslo. Da ble det samla inn om lag en million til formålet.

– Jeg har sjøl fem barn og ingen av dem har hatt kreft, men det er noe med det som slår rett igjennom, altså, legger Dahl til. Han har ingen skrupler med å legge ut på den samme strekningen og passere den samme tunnelen hvor det gikk galt i 2021.

– Jeg har ikke noe forhold til det. Jeg husker ingenting, og når jeg tenker på det, ser jeg meg selv i tredje person, forklarer «jernmannen fra Mandal».

Mye trening

Dahl var en av de to som nådde Nordkapp-platået på rekordtida fire døgn 20 timer og 59 minutter i 2020 og bokstavelig talt måtte brekkes løs fra sykkelstyret. Den andre var Ove Fuglestveit fra Øyslebø.

– Ja, jeg var så heldig å få lov til å være med på det, sier 50-åringen med en liten latter, før han blir alvorlig igjen.

– Det var ikke noen selvfølge å komme opp, det var litt tilfeldigheter at det var Øystein og jeg som sto der, det kunne like gjerne vært noen av de andre.

Han ble imidlertid ikke skremt av opplevelsen.

– Det var vel noe jeg tenkte at jeg ikke skulle gjøre igjen, men manns minne rekker jo ikke så langt, så da Rune (Rørvik) kom med den vanvittige ideen om å klare turen på under hundre timer, så tenkte jeg «Tja, hvorfor ikke?», gliser Fuglestveit. Han kan forsikre at det ligger mye trening bak en slik tur.

Når Birkenesavisa møter rekordlaget er det siste dag av en firedagers treningssamling i Vegårshei med ti timer sykling i snitt per dag. Ei vanlig uke trener 50-åringen 20-25 timer.

– Men jeg er med hundre prosent. Jeg SKAL til Lindesnes!, fastslår Ove Fuglestveit.

Sykler for datteren

Også for lillesanderen Runar Skuggevik (56) blir det tredje gang han sykler lagtempo mellom de to ytterpunktene av landet. For ham er det ekstra spesielt – og viktig – å være med. Det er nemlig datteren hans, som døde av kreft bare 13 år gammel, som er opphav til pengeinnsamlingen som foregår i løpet av rekordstuntet.

– Dette er en greie som datteren min satte i gang det siste året av sitt liv og som jeg fører videre. Om en trener mye og presser seg hardt, så er det litt underordna. Det er viktig å ta vare på kroppen, men det betyr mye for meg å gjøre noe for denne saken, for det betydde mye for henne, å kunne hjelpe de som kommer etter ho, understreker Skuggevik. I 2020 var målet å samle inn 250.000 kroner til barnekreftaken, da kom det inn over 1,3 millioner, andre året kom det inn rundt en million. Gjengen har ikke satt noe tall på hvor mye de håper å samle inn i år.

– Vi har ikke tenkt så mye på det. Det viktigste er å sette fokus på barnekreftsaken, og dette generer jo mye oppmerksomhet rundt den. Vi har det jo veldig greit som kamerater og gutter på tur, men det ligger et dypt alvor under. Så om vi ikke klarer rekorden på under hundre timer, så er ikke dét det viktigste i mine øyne, understreker Skuggevik.

– Men vi skal gjøre mye for å klare det. Det er mye vilje samla i det her laget. Skummelt mye!

Lagkaptein og initiativtaker

Kaptein på laget, i år som i 2020, er Rune Rørvik (52) fra Mandal. Det er han som legger opp treningssamlingene og sørger for at nimannsgjengen med en gjennomsnittsalder på 52 år er best mulig forberedt når alvoret starter 29. juni.

– I dag har vi bare hatt en rolig tur fra Dølemo til Birkeland. Så har vi hatt ei knallhard tempoøkt med 43 kilometer i timen i snitt og masse syre, og så skal vi sykle fem rolige mil etterpå, opplyser kapteinen og bekrefter Fuglestveits påstand om treningsmengden de tre foregående dagene.

– Vi må ha mye mengde for å bli vant til distansene, så det ligner litt på tidligere opplegg, sier Rørvik og viser til at første etappe på den 250 mil lange sykkelturen er på hele 80 mil, fra Nordkapp til Kjøpsvik.

– Men vi er veldig godt forberedt, og det er seks uker igjen, så det gjenstår masse trening, påpeker kapteinen, også han klinkende klar på hva som er hovedmålet for turen.

– Det er å sette fokus på barnekreftsaken og forskning på det.

Det sportslige aspektet har imidlertid også litt å si. For å sykle Nordkapp-Lindesnes på under 100 timer må de forbedre sin egen rekord fra 2020 med mer enn 17 timer.

– Vi håper jo å sette en rekord som kanskje aldri blir slått. Forhåpentligvis, smiler Rune Rørvik, som håper flere enn to kommer til mål denne gangen.

– Vi vil veldig gjerne at flest mulig klarer det, og absolutt flere enn to, fastslår lagkapteinen.

Borkisen og lillesanderen

Blant de som måtte stå av før Nordkapp-platået i 2020 var birkelendingen Olav N. Birkeland (53) og eksiltrønderen Øvind Reiten (58), bosatt i Lillesand. Nå er de klare for å gjøre et nytt rekordforsøk.

TRENINGSLUNSJ. Rekordaget tar en lunsjstopp på terrassen hos Olav N. og Vigdis Birkeland under en treningstur i forbindelse med en treningsleir hos Runar Skuggevik i Vegårshei. Vertinne og kokk Vigdis Birkeland (bak) passer på at de ni sliterne får i seg nok næring til å orke dagens siste økt.

– Det var ei sosial samling hos Øyvind, så kom Rune opp med ideen, så sa den ene etter den andre at de var med, så da kunne jo ikke Øyvind og jeg sitte igjen her nede mens de andre sykla, ler Olav N. Birkeland. Øyvind Reiten samtykker.

– Ja, vi er vel ikke gamlere enn at vi fortsatt er livredde for å gå glipp av noe, ler han.

Målet i år er å komme helt fram til Lindesnes.

– Ja, det er jo det. Vi er ikke noe dårligere forberedt enn sist i alle fall. Det som hindra oss i å komme fram sist var jo ting vi ikke hadde tenkt på. Nå har vi litt mer erfaring i banken, og så sykler vi jo mot varmere strøk, da, påpeker Reiten. En snau måned igjen til start er det bare én ting som gjelder.

– Nå er det trening, nå må en gnu, så nå blir det et banka kjør!

Som i 2020 og 2021 skal rekordlaget ha med seg et kamerateam under ledelse av den erfarne TV-produsenten Chris Thomas Johansen. Teamet vil livestreame hele turen og lage innslag fra kamerabussen «Olga», alt for å skape mest mulig oppmerksomhet rundt innsamlingsaksjonen for Barnekreftforeningen.

 

FAKTA

Sykkelaksjonen 2023

  • 9 syklister med en snittalder på 52 år skal tilbakelegge strekningen Nordkapp-Lindesnes på mindre enn 100 timer. Laget starter fra Nordkapp 29. juni og skal nå Lindesnes fyr 3. juli.
  • På veien skal de samle inn mest mulig penger til Barnekreftforeningen.
  • Flere av syklistene var med da den stående rekorden på 116 timer og 59 minutter ble satt i 2020. Da ble det samla inn mer enn 1,3 millioner til Barnekreftforeningen. Året etter sykla de Nordkapp-Oslo. Da ble det samla inn rundt 1 million, slik at Sykkelaksjonen hittil har gitt mer enn 2 millioner kroner til barnekreftsaken.
  • Et kamerateam vil følge syklistene hele veien, livestreame og lage reportasjer underveis.
  • Alle som er involvert i og rundt Sykkelaksjonen 2023 stiller opp på dugnad.
  • En rekke sponsorer stiller opp og bidrar til at turen kan gjennomføres.

Etappene

  1. Nordkapp-Kjøpsvik fergekai: 803 km
  2. Drag fergekai-Harran: 567 km
  3. Harran-Elverum: 578 km
  4. Elverum-Moss fergekai: 226 km
  5. Horten fergekai-Lindesnes fyr: 228 km + strekningen Kristiansand-Lindesnes fyr