– KrF Birkenes vil stå ved lærernes og elevenes side i kampen mot alle typer vold eller trusler i skolen

 

Kommunestyret hadde en interessant temakveld i mai i år. Ulike viktige tema ble tatt opp. Men ett spørsmål som ble stilt fra talerstolen til oss som satt og lyttet sitter igjen. Jeg mener det var omtrent slik:

«Skal lærere akseptere å bli utsatt for vold?»

Hele 36 000 arbeidstakere innen undervisning rammes årlig av vold og trusler på arbeidsplassen viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Verst er det i grunnskolen der 26 prosent av lærerne rammes.

Som om dette ikke var ille nok, så er det en enda større gruppe som jeg vil fokusere på her; Alle barna som blir tvunget til å være til stede i voldelige miljø.

Professor i spesialpedagogikk ved universitetet i Agder, Ingrid Lund er sitert i artikkel i Dagsavisen.no i april i år. I lys av debatt om vold, trusler og utagerende adferd i norske klasserom, er den anerkjente forskeren alvorlig bekymret for konsekvensene det har for barn og unge som over tid opplever slike hendelser som en del av skolehverdagen sin.

«Dette er rett og slett veldig uheldige livsvilkår for barn å vokse opp i, og vil uten tvil hindre læring og emosjonell utvikling», sier hun.

Hun får støtte av filosof og professor i helsefaglig etikk, Ole Martin Moen. Han er også forfatter av boka «Skolens omsorgssvikt».

«Når vi voksne presser barn til å være i et utrygt og voldelig miljø er det barnemishandling, selv om mishandling ikke er intensjonen vår», mener Moen. «Vi vet at det er skadelig for dem. Barnevernet tar barn ut av voldelige hjem, men ingen tilsvarende instans tar barn ut av voldelige klasserom».

Mobbing og utestenging som barn selv opplever, kan uten tvil inngå i samme bilde av skadelig miljø for barna å tvinges til å være i over tid.

«Det er ingen faglig uenighet om at det er svært skadelig å stå i dette over tid», sier Moen. Verdens helseorganisasjon slår fast at barn har fem grunnleggende behov, der beskyttelsesbehov og emosjonelle og sosiale behov er to av dem. Ifølge professor Moen er det spesielt disse to behovene som forsømmes av skolen i dag. Mange elever per lærer og mye fagstoff som skal dekkes gjør at det per nå ikke ser ut til å være tilstrekkelig ivaretaking av disse behovene i skolen.

Svaret på spørsmålet fra temakvelden i mars er et åpenbart NEI, Det er ingen aksept for at verken lærere eller elever skal utsettes for vold.

Birkenes KrF foreslår i sitt program at flere faggrupper skal inn i skolen. Vi vil stå ved lærernes og elevenes side i kampen mot alle typer vold i skolen. Flere skoler har fått nytte av å opprette støtteteam som kan rykke ut og gi veiledning til lærere som strever. Disse bidrar til å sette inn tiltak umiddelbart og få foreldrene med på laget. All uro og alle hendelser må rapporteres og tiltak kontinuerlig evalueres.

Om dette arbeidet må vi stå sammen, og vi kan aldri gi opp.

 

Ruth Kylland Martinsen

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.