– Jeg og Høyre brenner først og fremst for å få orden på økonomistyringen

(Arkivfoto)

 

Valgkampen er i gang.

Jeg skal overhodet ikke sette noen demper på alle de gode forslagene som de forskjellige partiene brenner for, men jeg vil bare minne om den økonomiske situasjonen Birkenes kommune er i.

Jeg er absolutt enig med de fleste forslagene som er lansert i valgkampen, og jeg kan godt forstå at velgerne synes mye av dette er kjempebra. Men er det egentlig realistisk, er det forsvarlig å gyve løs på store investeringer, eller øke opp med flere kommunale stillinger?

Sett i lyset av den økonomiske situasjonen kommunen er i, så vil slike valgløfter bety at enten må vi kutte kostnader, eller så må vi satse på å få inn mer penger i kommunekassa. Jeg tror det første er enklere enn det siste, men det krever en enorm innsats, vilje og ikke minst handling.

Jeg har sett litt på den økonomiske utviklinga de siste 3 åra. I den økonomiske handlingsplanen som ble vedtatt i kommunestyret 12.12.2019, står det blant annet:

1. Investeringsbudsjett må reduseres betydelig for å få redusert gjelden.

– Hva har skjedd på dette området? Gjelden i 2019 var på 431,5 millioner kroner, i 2022 var den økt til 551 millioner ifølge årsrapport.

2. Driftsbudsjett må reduseres slik at det blir balanse i regnskapet.

– Hva har skjedd på dette område? Regnskapet viser et underskudd hvert år etter handlingsplanen ble vedtatt. 2020 minus 13,3 millioner kroner, 2021 minus 11,4 millioner og 2022 minus 17,2 millioner.

3. Bruk av disposisjonsfondet til å dekke underskuddet er ikke ønskelig, om det må brukes av fondet, så må det ikke reduseres mer enn 30 prosent.

– Og hva har skjedd? Disposisjonsfondet var i 2019 på 32 millioner kroner og i 2022 er det redusert til 2,5 millioner. Altså redusert med 92 prosent.

Som alle kan forstå, så er ikke den økonomiske situasjonen i Birkenes kommune særlig bra, og dette er svært bekymringsfullt.

Derfor så brenner jeg og Høyre først og fremst for å få orden på økonomistyringen, for kommunen kan ikke fortsette å drive med store underskudd. Vi ønsker å være et ansvarlig parti. Vi ønsker at kommunen også i fremtiden skal kunne gi gode tjenester til innbyggerne. Vi ønsker å støtte opp om lag og foreninger, og at du som innbygger skal kunne beholde mer av egen inntekt. Men for at vi i det hele tatt skal kunne innfri våre valgløfter, så er vi totalt avhengig av en økonomi som er i balanse.

I tillegg er det utrolig viktig at vi jobber hardt for å begrense de kommunale avgifter som rammer den enkelte innbygger. I dag har vi allerede høye avgifter sammenlignet med andre kommuner på Agder. Her har vi store utfordringer med både nytt renseanlegg og store kostnader med å oppgradere vann og avløpsnett. Vi har gjort en god jobb i forbindelse med renseanlegget, men vi har fortsatt en jobb foran oss. Vi er klar for å ta i et tak!

 

Oddvar Ivarson

Birkenes Høyre

 

_______________

Leserinnlegg