– Det merkes at det er valg

 

Når Høyre tok opp saken angående nytt renseanlegg, så ble vi beskyldt for å drive med valgflesk. Når Høyre nylig mente at den signerte avtalen mellom kommunen og politiet ikke var i tråd med kommunestyrets vedtatte mandat, da ble vi beskyldt for å drive med heksejakt.

Men for min del handler dette om alt annet enn valgflesk og heksejakt, det handler om å være ansvarlig folkevalgt i egen kommune.

Etter fire år som vara i kommunestyre og fremdeles på liste foran neste valg, ønsker jeg å dele noen erfaringer og tanker.

Ettersom jeg har prøvd å engasjere meg i politikken som varamedlem i denne perioden, så har jeg deltatt i kommunestyret ved flere anledninger, i tillegg har jeg sittet som leder av renseanleggsutvalget. Jobben med å sitte i renseanleggsutvalget har vært en interessant jobb, vi har blant annet avverget en byggestopp som kunne ha blitt nærmest en katastrofe for både kommunen og næringsutvikling. Dette har vi avverget med en ufattelig billig løsning. Det er riktig nok en midlertidig løsning frem til nytt renseanlegg står ferdig.

Vi har også jobbet med å få ned kostnadene til nytt anlegg. Vi har blant annet besluttet å gjenbruke det gamle renseanlegget for å bruke det til verksted, lager og personal fasilitet. Det ser ut til at vi kan spare opptil flere millioner kroner ved å gjøre det på denne måten. Dette er jo kostnader som alle abonnentene skal betale i sin helhet.

Avtaler med politiet har jeg blitt en del av pga. at jeg har sittet som vara under behandlingene av begge avtalene. Det er viktig å få frem at det er to forskjellige avtaler, en på Flakkeloner, og en som gjelder taktisk treningssenter. Disse to avtalene har ingenting med hverandre å gjøre. Avtalen på Flakkeloner er helt uavhengig den signerte avtalen på taktisk treningssenter på Tveide. Avtale angående Flakkeloner ble behandlet på ordinær måte og ble vedtatt med stort flertall. Jeg stemte for denne avtalen, men jeg er fullstendig klar over at skulle kalkylen på 8 millioner kroner overskride, og i tillegg politiet si opp avtalen etter 10 år, så vil kommunen sitte igjen med en økonomisk belasting. Likevel syntes jeg dette var positivt både for skytterlag og pistolklubb.

Saken angående taktisk treningssenter var oppe i kommunestyret den 10. januar. Økonomisjefen var skeptisk til avtalen som ble lagt frem 10. januar, men likevel anbefalte kommunedirektøren dette. Heldigvis etter en stor jobb fra blant andre Høyre, så kom kommunestyret frem til at de ikke kunne akseptere denne avtalen slik den lå, og dette ble vedtatt mot én stemme. Varaordfører var fast bestemt på å gå for avtalen uansett. Det var stor enighet om at det var riktig å prøve å få forhandlet frem en bedre avtale, og det ble satt opp klare kriterier som måtte innfris om det skulle være aktuelt.

Det ble besluttet at ordfører skulle få mandat til å forhandle med politiet innenfor de kriteriene som ble vedtatt av kommunestyret. Når forhandlingene viser seg å gå utenfor de gitte kriteriene, så skulle avtalen vært tilbake til godkjenning i kommunestyret, før den ble signert. Jeg syntes dette var en uklok avgjørelse av ordføreren. Det handler verken om heksejakt eller uthenging, det handler om respekt for kommunestyret som øverste organ, og et ønske om en ryddig og åpen prosess.

Nå har vi en bindende avtale på et bygg som ingen vet hva vil komme til å koste. Det eneste vi vet er at bryter vi avtalen, så vil det komme til å koste kommunen store summer. Dette er for meg en ny måte å gjøre forretning på. Etter jeg viste min skeptiske holdning til økonomien i prosjektet, så ble jeg ønsket velkommen til offentlig forvaltning. Er det slik i offentlig forvaltning, at øverste organ ikke har verken innsyn i investeringer og heller ikke mulighet til å påvirke pengebruken?

Prosessen og risikoen bak den signerte avtalen var ene og alene grunnen for at blant annet Høyre ønsket å løfte saken opp. Altså var det ikke tanken å henge ut noen, prøve å stoppe næringsutvikling, eller drive med munnhoggeri som enkelte har tatt til orde for. Vi ville bare få brakt på det rene om prosessen hadde foregått på en ryddig og korrekt måte, og om det var en måte å komme ut av denne avtalen på, om innkommende anbud viser seg å ikke kan forsvares.

Kommunen har drevet med store underskudd de siste 4 åra, og i tillegg brukt opp nesten hele disposisjonsfondet som var over 30 millioner kroner for 4 år siden, nå er det bare 2,5 millioner igjen. I tillegg har kommunestyret vedtatt at vi ikke skal ha mer gjeld enn 95 prosent av brutto driftsinntekter, dette er også overskredet med ca. 55 millioner. Dette er virkeligheten, og det er ut ifra dette vi må vurdere risikoen.

 

Oddvar Ivarson

Birkenes Høyre

 

______________

Leserinnlegg