– Høyre fremmer uforsonlighet og mistenkeliggjøring framfor stabilitet og forsoning  

(Arkivfoto)

 

Jeg har fulgt med på politisaken i Birkenes og Tveide næringspark over en tid. Det er blitt skrevet og sagt mye i sosiale medier, som BA og LP, om saken.

Jeg vil først si at det å være kritisk og stille spørsmål til en administrasjon i egen kommune er både lovlig og riktig.

For en som står litt på utsiden av det politiske miljøet er det påtakelig å se hvor harde Høyre er i saken. For meg ser det klart ut som at Høyre tror de kan score politisk og vinne velgere på saken. At de kan «ta» ordføreren og kommunen i urent spill. Jeg føler Høyre prøver å undergrave de gode intensjonene til andre politikere og ansatte i Birkenes kommune. Det er trist å se at ett parti så til de grader er ute etter «å ta» sine ansatte. For det er akkurat det kommunen sine ansatte er ovenfor dere politikere. Hvorfor ikke stoppe nå? Dere har fått fram deres synspunkter og argumenter i saken. Hvorfor ikke ordne dette sammen med administrasjonen? Heller enn å holde på sånn med en steil og uforsonlig tone.

Ser vi på feilene som er gjort, kan Høyres rolle diskuteres her også.

Ordfører sin rolle!

Ordfører har gått utover sitt mandat, sier Høyre. Det ble holdt gruppeledermøte før kommunestyremøtet den 10.  januar. Her sendte Høyre en representant som ikke var gruppeleder. Denne representanten har tydeligvis ikke formidlet godt nok eller husket godt nok hva som kom fram der. Andre i Høyre, har på et senere tidspunkt vært positive til at ordfører fortsetter forhandlingene. Tar vi med at representanten på gruppeledermøte i utgangspunktet var imot hele avtalen, så kan man lure på hva som ble sagt videre av denne. En annen i Høyre sin kommunestyregruppe gav også uttrykk, i selve kommunestyremøtet, at feilen kanskje ligger hos kommunestyret og dets beskjeder og handlinger, og ikke hos ordfører.

Så Høyre bør kanskje heller gå i seg selv, og finne sammen med de andre partiene og bli enige om hvordan slike «misforståelser» kan unngås i framtiden. Arild Windsland sa jo selv at det er prosessen de er ute etter og ikke noen personer. Og jeg vil jo mene at denne prosessen har Høyre vært med å skape selv.

Øyvind Raen sin rolle!

Enhetsleder Øyvind Raen har vært inhabil og derfor er saken blitt løst på feil måte. Silje Drangsholt i Høyre kaller hele saken for «bare rot og kaos fra ende til annen». Indirekte sier hun at man ikke kan stole på kommunens ansatte. I dette tilfelle Øyvind Raen og administrasjonen i sin helhet.

Det er slått fast at enhetsleder er inhabil, pga styreverv i et halvkommunalt selskap. Dette er jo dumt, unødvendig og skaper støy. Dette må løses på en god måte. Det er derfor bra å lese at kommunedirektøren sier at for framtiden skal ikke kommunedirektør og enhetsleder ha verv som kan skape habilitets konflikter. God begynnelse, som kunne ordnes internt og uten de harde uttalelsene fra Høyre. Politikere og administrasjon burde settes seg sammen og lage gode ordninger og rutiner for hvem som skal ha verv og representere kommunen. Jeg vet om tidligere ansatt som satt, og kanskje enda, sitter og representerer Birkenes, og det vitner om dårlige rutiner og ordninger. Dette må det ordnes opp i.

Ellers slår jeg fast at de som tjener på denne inhabilitet og på saken generelt er fellesskapet i Birkenes kommune, ikke Øyvind Raen. Det er dette flertallet i kommunestyret sa ja til, nemlig økt næringsaktivitet og økte inntekter til vår kommune. Høyre vil tydeligvis noe annet og det er jo synd for vårt felleskap, med en sånn «oss mot resten» retorikk, som de fører nå.

Øyvind Raen har jo ikke gjort dette for egen vinnings skyld. Tror dette skyldes sedvane ved utdeling av verv og en veldig stor arbeidsmengde. Disse som jobber i administrasjonen har viktige lederstillinger, som vi innbyggere kan forvente mye av. Men vi må ikke glemme at de er mennesker de også, som kan gjøre feil og det i beste mening til og med.

Hemmeligholdelsen!

Så er det dette med hemmeligholdelse av avtalen og innsynsrett. Forklaringen var vel at politiet krevde dette i henhold til en eller annen paragraf. Administrasjonen var vel redde for å miste avtalen og gode inntekter til kommunen og har holdt på denne innsynsnekten. De har tydeligvis gjort det i god tro. Hvilket har vist seg å være feil. Åpenhet er viktig for at et demokrati skal virke, og åpenhet er viktig for at kommunen skal fungere. Den lærdommen har nok Birkenes kommune nå tatt til seg og vil nok etterstrebe dette for framtiden.

Dette er også noe som kunne ha blitt ordnet på annen måte enn slik Høyre gjør nå. Istedenfor stadige syrlige og harde kommentarer i innlegg på sosiale medier, hvor kommunalt ansatte blir satt i gapestokk uten å kunne forsvare seg i det offentlige rom. Så kunne politikere og administrasjon heller samarbeidet om nye gode rutiner ved slike fremtidige saker.

Jeg mener Høyre fremmer uforsonlighet og mistenkeliggjøring framfor stabilitet og forsoning. Dette er ikke hva ansatte og innbyggere i Birkenes kommune trenger nå og i de neste 4 årene. Neste periode blir krevende for Birkenes kommune, som har en tom bankkonto og en gjeld på over 500 millioner kroner. Da trenger vi alle samarbeid og ikke splitt og hersk-spillet, som jeg mener Høyre driver med akkurat nå.

 

Ronny Thomassen

AP-kandidat til kommunestyret

 

________________

Leserinnlegg