Arbeiderpartiet kjemper for tannklinikken

KJEMPER FOR BIRKELAND TANNKLINIKK. Anders Christiansen, ordførerkandidat for Birkenes AP og Gro Bråten, Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat.

Agder fylkeskommune meldte i juni at offentlige Birkeland tannklinikk ble midlertidig stengt grunnet at lokalenes standard ikke tilfredsstilte gjeldende krav.

Brukerne har nå etter sommerferien fått tilbud om behandling på Lillesand Tannklinikk. I pressemeldingen fra fylkeskommunen ble det understreket at flyttingen var midlertidig, og at det ble jobbet med å finne egnede lokaler på Birkeland for videre drift av den lokale tannklinikken.

Dette frykter Arbeiderpartiet ikke vil skje, og tar kampen opp for å beholde tilbudet lokalt.

BA hadde før helgen en prat med Anders Christiansen, Arbeiderpartiets lokale ordførerkandidat og Gro Bråten, som er partiets fylkesordførerkandidat.

– Vi frykter det trekker ut i tid, og vi er bekymra for hva som skjer med tannklinikken, lyder det fra de to.

– Tannhelsetjenesten er en fylkeskommunal oppgave, og vi ønsker å løfte den frem politisk, sier Gro.

Første anledning i så måte er fylkesutvalgsmøtet 5. september

– Det er ikke bra nok å flytte tilbudet til Lillesand. At man ikke klarer å finne nye lokaler her på Birkeland er rart. Jeg stiller spørsmål til viljen til å få det til, sier Anders, og tenker på historikken som ligger bak.

I et leserinnlegg her i BA 2. august skrev Gro Bråten blant annet følgende:

– I fjor behandlet fylkestinget i Agder en sak om hvor mange tannklinikker vi skulle ha i fylket vårt. I den forbindelse stemte Høyre og FrP for å legge ned tannklinikker i 7 kommuner i Agder. Tannklinikken i Birkenes var en av disse. Vi i Arbeiderpartiet mener at man ikke skal måtte reise langt for å benytte seg av tannhelsetjenester. Derfor har vi ønsket å beholde alle dagens tannklinikker. Det er ikke greit at enkelte må kjøre tur-retur i en time for at barnet skal ha en sjekk hos tannlegen på 10 minutter. Samfunnsøkonomisk er det bortkasta at man må ta seg fri fra jobb for en tjeneste som fylkeskommunen kan sørge for at man kan få i egen kommune.

– Nå har alle opp til 18 år har rett til gratis tannbehandling, og det gis 75 prosent rabatt for de under 24 år. Det er trist å bygge ned tannlegetjenesten. Vi vil heller utvide ordningen, og gjøre tannhelse til en del av kroppen. Betalingen for disse tjenestene bør gå inn under egenandelen, mener Gro.

– Det er en fallitterklæring om tilbudet ikke kommer tilbake til Birkeland, skyter Anders inn.

– Jeg har inntrykk av at administrasjonen hos oss er opptatt av å beholde tilbudet lokalt, sier Anders, og er forundret over at det ikke har latt seg gjøre å skaffe egnede lokaler.

– En leieavtale med lokal utbygger er en vinn-vinn-situasjon. Det bidrar til å løfte sentrum, samtidig som det hjelper utbygger med å fylle 1. etasje med aktivitet, og gir dem et langvarig leieforhold, utdyper han.

– Det er flyttet midlertidig sier de, men vi frykter at det fort blir permanent. Det er så mange dette gjelder, både unge og gamle, men vi i Arbeiderpartiet er garantist for at saken blir fulgt opp, lover de to.